Конференција за чуваре природе у Португалији

Сагрес (Португалија), 31.01.-02.02.2020.

Представник Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине, Лоранд Виг, учествовао је на XXIII Националној конференцији чувара природе и XVII Техничкој конференцији посвећеној теми „Туризам и природа“, која је организована у регији Алгарве (јужна Португалија). Организатор конференције била је Асоцијација чувара природе Португалије (Associação Portuguesa de Guardas e Vigilantes da Natureza) у сарадњи са Европском федерацијом (European Ranger Federation-ERF) и Међународном федерацијом чувара природе (International Ranger Federation-IRF). На конференцији су учествовали представници разних регионалних и локалних органа, институција и организација која се баве заштитом природе, као и чувари природе из више земаља: Шпанија, Португалија, Хрватска, Швајцарска, Грузија, Италија и Енглеска.

На церемонији отварања конференције учесницима су се обратили председници општина Вила до Биспо, Алјезур и Лагос, председник Асоцијације чувара природе Португалије, председник Института за заштиту природе и шума, државни секретар за заштиту природе и шума и просторног планирања, као и регионални деректор управе за заштиту природе и шума регије Алгарве.

Током првог дана одржан је низ предавања на теми природа и туризам. Било је речи о програмима управљања угрожених врста животиња у Португалији, о значају и могућим претњама екотуризма у заштићеним подручјима, као и о улогама чувара природе у вршењу надзора и чувања природе. Представник Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине одржао је предавање о улози чувара природе у спровођењу програма екотуризма у Војводини и Србији.

Други дан био је посвећен посети Парка природе „Југозападни Алентејо и обала Вицентина“ (Southwest Alentejo and Vicentine Coast Natural Park – Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vincentina) где су се учесници упознали са програмом управљања заштићеног подручја и спровођењу мера за организовање и вршења контроле посетилаца.

Током конференције стечена су нова сазнања о могућностима развоја туризма у заштићеним подручјима, методама ефикасније организације и функционисања стручних и чуварских служби управљача заштићених подручја по питању чувања и вршење надзора посетилаца и природних вредности. Током обављених разговора са челним особама међународних и националних органа и организација постигнути су договори о развоју даље сарадње између земаља учесника у вези реализације заједничких пројеката и активности у будућности. Стечено знање ће се искористити за унапређивање система управљања и ефикасније спровођењу надзора над туристичким програмима која се организују у заштићеним подручјима, као и за јачање сарадње између чуварских служби у Војводини и Србији.