Нa сајму Лорист представљени резултaти мониторинга животне средине у АП Војводини

У оквиру Међународног сајма екологије, лова и риболова- ЛОРИСТ на Новосадском сајму, у петак 04. октобра 2019. године одржана је конференција „РЕЗУЛТАТИ МОНИТОРИНГА ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ У АПВ“.

Конференцију коју је организовао Покрајински секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине отворила је Бранкица Табак- подсекретарка П. секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине а В.Д. помоћника покрајинског секретара за мониторинг и информациони систем животне средине Драган Ђурица присутне је информисао о активностима које је секретаријат спроводио у претходној години па све до данас.

У одвојеним презентацијама било је речи о методологији спровођења мониторинга земљишта, аутоматског мониторинга ваздуха и мрежи станица за мониторинг амбијенталног ваздуха којом управља ПС као и о мониторингу буке.

Представљени су резултати али и закључци о стању животне средине када су ови медијуми у питању.

Такође, и у оквиру овога догађаја представљен је Геопортал просторних података у АПВ чији је значај осим за институције, изузетно велики и за грађане. Осим тога Геопортал је значајан корак ка усаглашавању и трансформацији тренутно доступних просторних података са „INSPIRE“ директивом и Националном инфраструктуром геопросторних података, што је и обавеза за приступање Републике Србије ЕУ.

Ова конференција, на задовољство организатора окупила је велики број представника јединица локалних самоуправа са територије АПВ, стручних кућа које врше део поверених послова мониторинга, представнике факултета новосадског Универзитета, Универзитета Едуконс, Универзитета у Нишу и Краљеву, Агенције за заштиту животне средине, Института и Завода за јавно здравље као и госте из привреде.