Обележен Међународни дан чувара природе

Покрајински секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине, у сарадњи са Јавним предузећем „Палић-Лудаш“, управљачем заштићених подручја у околини Суботице, у Визиторском центру Лудаш у Хајдукову, на самој обали Лудашког језера, организовао је скуп чувара заштићених подручја посвећен обележавању Међународног дана чувара природе. На самом почетку скупа присутнима се обратио др Ратко Бајчетић, помоћник покрајинског секретара и изразио своје задовољство да се овај дан обележава и код нас, имајући у виду непроцењив значај чувара заштићених подручја у борби за заштиту и очување природе и биодиверзитета. Затим се, у име домаћина обратила Сандра Чокић Рех, руководилац сектора заштите природе у ЈП „Палић-Лудаш“. Своје поздраве и речи подршке чуварима изнела и др Јадранка Лада Делић из Покрајинског завода за заштиту природе.

Учесници су пре радног дела скупа имали прилику да испрате симболично пуштање на слободу шест младих ветрушки (Falco tinnunculus), које су уз координисану активност Покрајинског завода за заштиту природе биле збрињене у Зоо врту Палић, до њиховог опоравка. Захваљујући чуварима из ЈП „Палић-Лудаш“ птице су маркиране орнитолошким прстеновима непосредно пре пуштања да би се омогућило праћење њихових кретања. Током радног дела скупа учесници су испратили више презентација на теми актуелног стања чуварских служби у Војводини, рада чуварске службе ЈП „Палић-Лудаш“, искуства са учешћа на 4. Европском конгресу ренџера, одржаног 2017. године у Чешкој, као и о представљању улоге Међународне ренџерске федерације у подршци и помоћи чувара природе широм света. Скуп је завршен теренским обиласком Специјалног резервата природе „Лудашко језеро“ при чему су приказане најактуелније активности управљача овог заштићеног подручја на ревитализацији влажних станишта у приобалном делу језера и других активних мера на очувању природних вредности. Овај скуп је уједно била одлична прилика да чувари из различитих заштићених подручја у Војодини унапреде своје теоријско и практично знање, размене искуства и изазове са терена и да започну, односно ојачају међусобну сарадњу у будућем периоду.

Међународни дан чувара природе се у свету обележава 31. јула, на дан када је 1992. године у Националном парку „Пик“ у Енглеској основана Међународна ренџерска федерација (International Ranger Federation-IRF), која се брзо развила и ширила и постала кровна организација за унапређење статуса и рада чувара природе, њихових формалних или неформалних група, односно организација широм света. Број партнерских организација тренутно износи око 90, које функционишу и раде у 50 земаља на шест континената света.

Покрајински секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине ће у будуће још већу пажњу посветити унапређењу чуварских служби и подржавати активности чувара заштићених подручја, имајући у виду њихову кључну улогу у непосредном надзору и очувању природног наслеђа наше земље.