Одржана промоција монографије Резерват биосфере „Бачко Подунавље“

У организацији Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине и Покрајинског завода за заштиту природе, данас је одржана промоција монографије Резерват биосфере „Бачко Подунавље“ у којој су представљене природне, културне, историјске и друге одлике овог дела Бачке уз Дунав.

Бачко Подунавље је, наиме, у 2017. години, одлуком Међународног координационог савета УНЕСКО  програма „Човек и биосфера”,  уврштено на Светску листу резервата биосфере, као најочуванија ритско-мочварна целина дуж Дунава. То је подручје изузетне биолошке разноврсности и центар ретких природних станишта, као и богатог културног наслеђа.

Покрајински секретар за урбанизам и заштиту животне средине Владимир Галић рекао је, тим поводом, да је данас свака активност на заштити природе – и те како значајна и пожељна.

„Чињеница да је Бачко Подунавље уврштено на Светску листу резервата биосфере посебно је значајна за унапређење суживота човека са природом, а монографија је један од корака који треба да обезбеди већу препознатљивост овог подручја, које се простире на више од 176.000 хектара, обухвата пет општина са 214.000 становника, као и четири заштићена природна подручја“, изјавио  је Галић.

Он је још додао да следи разрада тог концепта, данас кроз монографију, а затим кроз интерактивну разраду плана и  одређену методологију сарадње са овим општинама и грађанима који ту живе, где је неопходно ускладити различите секторске политике с потребама заштите природе, интегрисати природну и културну баштину са економским и социјалним развојем.

Марина Томић, в.д. директорка Покрајинског завода за заштиту природе је истакла да је уписивање Бачког Подунавља на УНЕСКО Светску листу резервата биосфере велика одговорност за све који се баве очувањем природе.

На промоцији монографије овог резервата биосфере учествовали су и помоћница министра заштите животне средине Јасмина Јовић, председник Националне комисије за сарадњу са УНЕСКО проф. др Горан Милашиновић, представница Светске организације за природу WWF Adria Душка Димовић као и чланови ауторског тима на изради монографије: Дејан Загорац, Марко Туцаков, проф.др Владимир Стојановић и др Славица Вујовић.