Одржан Дан упознавања са организмима штетним по здравље човека и животиња

Конфедерација европских удружења за сузбијање штеточина (CEPA) и Светска Здравствена Организација (WHO) традиционално 6. јуна у свим европским земљама обележава  дан упознавања са штеточинама опасним по здравље човека и животиња.

Уз подршку Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине и предузећа БИО СПИН, Лабораторија за медицинску и ветеринарску ентомологију, Пољопривредног факултета у Новом Саду одржала је трећи по реду „Global Pest Awareness Day“  у циљу промовисања безбедних мера заштите од вектора и последица трансмисивних болести на здравље људи и животиња и економију угрожених подручја.  У име Секретаријата скуп је поздравио в.д. помоћника покрајинског секретара за урбанизам и заштиту животне средине, Немања Ерцег и упознао присутне са активностима које Секретаријат спроводи у циљу заштите становништва од заразних болести чији су преносиоци комарци и крпељи.

Овогодишњи скуп био је посвећен појави, надзору и сузбијању азијског тиграстог комарца (Aedes albopictus), крпеља, надзору и контроли трансмисивних болести.  Ради јачања мултисекторске сарадње на скуп су позвани представници научних институција, покрајинских и локалних власти, инспектори који се баве овом тематиком као и извођачи сузбијања комараца и крпеља.