Одржан Сајам Екологије на Новосадском сајму ЛОРИСТ 2018

У оквиру међународних сајмова “ЛОРИСТ” одржали су се сајмови лова и риболова, туризма, спорта и екологије у Новом Саду од 3. до 7. октобра 2018. године. Покрајинска влада је на Сајму у хали “Мастер” имала обједињен наступ кроз четири секретаријата који надлежностима и тематским областима покривају “ЛОРИСТ”. Наступали су Покрајински секретаријат за привреду и туризам, Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство, Сајам спорта обогатио је Покрајински секретаријат за спорт и омладину, а активности у области заштите животне средине презентовао је Покрајински секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине. 

Под слоганом овогодишњег сајма „Активан одмор“, Покрајински секретаријат за урбанизам и заштиту животне  средине је у сарадњи са Покрајинским заводом за заштиту природе и Заводом за урбанизам Војводине заједнички наступао у програмским активностима током четвородневног одржавања сајма. Посетиоци су имали прилике да чују презентације: “Активни одмор у заштићеним подручјима“, „Туристичка понуда СРП „Царска бара“, Заштита природе од инвазивних врста (ПРОТЕЦТ) – представљање Интеррег ИПА ЦБЦ Мађарска – Србија, Очување кључних животињских врста Панонских степа у пограничном подручју Мађарске и Србије (ПАНННОНСТЕППЕС) – представљање Интеррег ИПА ЦБЦ Мађарска – Србија, Презентација активности и планова у аутоматском континуираном мониторингу амбијенталног ваздуха у АПВ, Промоција Програма „За чистије и зеленије школе у Војводини“ поводом јубилеја од 10 година, Едукативно предавање о Рециклажи материјала и сепарацији амбалажног отпада, Презентација ППППН НП „Фрушка гора“ и ППППН ПП „Јегричка“ као и промоцију публикације – фотомонографије ПИО „Караш-Нера“.

Сајамске манифестације имају битно место у привредном животу града, покрајине и државе и зато је сајам екологије препознат као платформа за презентовање свих аспекта заштите животне средине. Заједничким наступом реализоване су бројне активности, интегрисане под слоганом “Активни одмор” доприносећи  “враћање природи”, али и заштити и унапређењу стања животне средине.