Потписан Протокол о сарадњи у вези с реализацијом Програма „За чистије и зеленије школе у Војводиниˮ

Дана 28. јануара 2020. године у Скупштини аутономне Покрајине Војводине, потписан је Протокол о сарадњи у вези с реализацијом Програма „За чистије и зеленије школе у Војводини“.

Пре једанаест година, Програм под називом „За чистије и зеленије школе у Војводини“ покренули су Покрајински секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине и Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, у сарадњи са Покретом горана Војводине, са циљем да се подигне свест и лична одговорност за бригу о животној средини у васпитно-образовним установама и локалним заједницама на територији АП Војводине. Поред тога, он доприноси да деца и ученици буду препознати као кључни чиниоци промена и као снага будућности у области животне средине и одрживог развоја.

Данас у Програму учествује чак пет секретаријата покрајинске владе (ПС за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, ПС за урбанизам и заштиту животне средине, ПС за енергетику, грађевинарство и саобраћај, ПС за социјалну политику, демографију и равноправност полова и ПС за пољопривреду, водопривреду и шумарство), Град Нови Сад, ЈМУ „Радио-телевизија Војводине“, ЈП „Војводинашумеˮ, Lafarge Беочинска фабрика цемента, Светска организација за заштиту природе – WWF, удружење „Чепом до осмехаˮ, Природно-математички факултет Универзитета у Новом Саду, Покрет горана Војводине и Покрет горана Сремска Митровица, RECAN – фонд за рециклажу лименки, као и Retro digital agency d.o.o. – Креативна маркетиншка дигитална агенција.

Протокол о сарадњи потписало је свих 16 партнера на Програму, а његовим потписивањем планира се наставак започете сарадње која ће допринети још интензивнијој едукацији у области заштите животне средине у васпитно-образовним установама. Потписници споразума су сагласни са успостављањем међусобне сарадње како би се обезбедили сви неопходни  услови за реализацију Програма „За чистије и зеленије школе у Војводини“.

            У овој школској години пријавило се 128 васпитно-образовних установа, а којим ће бити обухваћена деца предшколских установа, основних и средњих школа и деца са сметњама у развоју.

У свом уводном обраћању, подсекретарка покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине, Бранкица Табак, указала је на бројне чињенице које указују на тренутну алармантну ситуацију везану за животну средину и истакла колико су овакви програми важни. Изразила је велико задовољство што су сви потписници Протокола препознали важност едукације деце, њихову снажну енергију и вољу да уче. Подсекретарка је напоменула да сви васпитачи и наставни радници, обрађивањем активности по критеријумима Јавног позива знатно доприносе сагледавању вредности природе и заштити животне средине.

  Потпредседник покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине ‒ националне заједнице напоменуо је да овом акцијом дајемо допринос не само у решавању проблема заштите животне средин, већ и стварању еколошке свести како код деце, тако и код одраслих. Планета Земља нам је дата на зајам од стране наших унука и ми смо одговорни да исту очувану вратимо њима.

Сви партнери су изразили задовољство што су део овог Програма и што ће у складу са својим могућностима и знањем допринети његовој квалитетнијој и бољој реализацији.

Велики допринос свакако је чињеница да се од ове године, као партнер, прикључила и Јавна медијска установа „Радио-телевизија Војводине“, која ће активно извештавати јавност о спровођењу Програма.