Прослава Дана Европског Амазона

Помоћница покрајинског секретара, др. Мирјана Лабан, присуствовала је прослави Дана Европског Амазона, који је организован у оквиру INTERREG пројекта coopMDD у месту Летење на Мури у Мађарској. Међународни догађај окупио је више од 100 учесника невладиних организација и владиних институција из пет држава у циљу да се прослави заједничка природна баштина Муре, Драве и Дунава, која ће у наредним годинама бити заштићена као први UNESCO резерват биосфере у пет држава. Из Србије су на прослави учествовали и представници Министарства заштите животне средине, као и оба пројектна партнера: Покрајински завод за за заштиту природе и ЈП „Војводинашуме“.

Протежући се кроз Аустрију, Словенију, Хрватску, Мађарску и Србију, речни предео уздуж токова ове три реке чини 700 километара дуг зелени појас, који спаја готово милион хектара високо вредних природних станишта и локалитета шаролике људске културе. Од 1993. године невладине организације заједно са властима на локалном, регионалном и државном нивоу улажу велике напоре на заштити овог јединственог подручја. Тај се процес приводи крају с обзиром да је службена номинација UNESCO-у већ завршен у појединим државама. Ове године Хрватска и Мађарска славе пет година постојања, а резерват биосфере на националном нивоу у Србији, Бачко Подунавље, одобрен је и додат на UNESCO листу резервата биосфере током јуна. Словеначка номинација поднесена је почетком ове године, док је аустријска тренутно у припреми.

Скупу се, у име Министарства заштите животне средине, обратила Биљана Филиповић и нагласила: „Ова прослава је симболична за нас у Србији. Одвија се у периоду непосредно након проглашења Резервата биосфере „Бачко Подунавље“, и зато честитам свима нама, а посебно захваљујем колегама из остале четири земље који су помогли процес номиновања. Он није био само административан, пошто нам је требало чак 16 година рада и 6 година врло интензивне координације са локалним актерима у пет локалним самоуправама уз Дунав. Покрајински завод за заштиту природе, који је партнер у овом пројекту, проглашен је управљачем овог подручја, што неће бити лак задатак. Министарство за заштиту животне средине наставиће да подржава заштићена подручја I категорије, која се налазе у овом резервату биосфере, специјалне резервате природе „Горње Подунавље“ и „Карађорђево.“.

У првом делу скупа организована је студијска посета Мури, где су учесници имали прилику да учествују у рафтинг тури, коју су водили чувари Националног парка „Горњи Балатон“. Том приликом су имали прилику да доживе и уживају у природним лепотама река и упознају погодности које оне пружају локалном становништву. Уз спуст организован је и „Велики скок“ у Муру.

Учесници из Србије су у српски део мозаика Европског Амазона уградили симболичке каменчиће шљунка, донете из Србије.

Више информација о пројекту: http://www.interreg-danube.eu/coop-mdd

Фото: WWF Adria