Пројекат „SAFE“ представљен на конференцији за медије ИПА програма прекограничне сарадње Мађарска-Србија

Нови Сад , 7. октобар 2016.

У новосадском Мастер центру, у петак 7.10.2016. године, медијима су представљени резултати ИПА Програма прекограничне сарадње Мађарска – Србија за период од 2007. до 2013. године и најављене активности у оквиру наредног финансијског периода ИПА програма у циљу наставка успешне прекограничне сарадње Мађарске и Србије. На конференцији су презентована и три најуспешнија пројекта, примера добре праксе, међу којима је и пројекат Секретаријата „Подршка животној средини без алергена“ – SAFE. Овај пројекат заједнички су реализовали Покрајински секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине, Фонд „Европски послови“ АП Војводине, Град Сомбор и локална самоуправа Баја.

На конференцији су говорили: заменик државног секретара у Влади Мађарске Жигмонд Перењи, амбасадор Мађарске у Републици Србији Атила Пинтер, затим шеф оперативног сектора Делегације Европске уније у Републици Србији Штефан Худолин, председник скупштине АП Војводине, Иштван Пастор, помоћница директорке Канцеларије за европске интеграције Владе Републике Србије,  Санда Шимић и г-дин Петер Рац, шеф Заједничког техничког секретаријата Програма.

Након уводних обраћања, представљена су три од осам најуспешнијих пројекта, примера добре праксе у оквиру ИПА програма прекограничне сарадње Мађарска Србија у програмском периоду од 2007-2013. године, међу којима је и пројекат „Подршка животној средини без алергена“ – SAFE, који је презентовала мр Татјана Ђурић, испред Секретаријата.

На конференцији је оцењено да је прекогранична сарадња две држава била више него успешна, те да је кроз реализацију пројеката из ИПА фондова искоришћено приближно 98 одсто од предвиђених око 50 милиона евра.