„Радни дан за природу“ на станишту гороцвета у Општини Жабаљ – најава

Нови Сад , 14. октобар 2016.

У петак, 14.10.2016. године, на станишту гороцвета (Adonis vernalis) у непосредној близини Жабља, са почетком у 10 часова, организоваће се радна акција под називом „Радни дан за природу“. Акцију организује Покрајински секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине у сарадњи са Покрајинским заводом за заштиту природе, Општином Жабаљ и Јавним предузећем „Национални парк Фрушка гора“.

Циљ овог радног дана је уклањање жбунастих врста са станишта гороцвета, чиме се омогућује очување популације ове угрожене врсте у Србији, као и опстанак једног вредног травног, степског станишта. Степе у Војводини нестају због преоравања и обрастања жбунастим врстама, услед нестанка испаше као традиционалног, вековног начина одржавања степских станишта.

Окупљање учесника је на станишту које се налази непосредно уз пут Нови Сад – Зрењанин, код раскрснице старог пута за Жабаљ.

Присутнима ће се на терену обратити Александар Андрић, заменик покрајинског секретара за урбанизам и заштиту животне средине, као и други званичници.