Свечана додела награда у оквиру програма „За чистије и зеленије школе у Војводини“

У оквиру Програма „За чистије и зеленије школе у Војводини“, дана 15. јуна 2020. године, у Сремским Карловцима одржана је једанаеста Манифестација свечане доделе награда најуспешнијим васпитно – образвним институцијама.

Као и до сада, и ове године у Програму је учествовао велики број партнера:  пет секретаријата Покрајинске владе (Покрајински секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине, Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, Покрајински секретаријат за енергетику, грађевинарство и саобраћај, Покрајински секретаријат за социјалну политику, демографију и равноправност полова и Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство), Покрет горана Војводине, RECAN – фонд за рециклажу лименки, Град Нови Сад Градска управа за заштиту животне средине, ЈМУ Радио-телевизија Војводине, ЈП „Војводинашумеˮ, Lafarge Беочинска фабрика цемента, Светска организација за заштиту природе – WWF, удружење „Чепом до осмехаˮ, Природно-математички факултет Универзитета у Новом Саду, Покрет горана Сремске Митровице, Retro digital agency d.o.o. – Креативна маркетиншка дигитална агенција и Generali осигурање.

Награде су додељене у две категорије, по Конкурсу који је био расписан у фебруару месецу 2020. године и по Јавном позиву који се традиционално расписује сваке године на јесен.

На почетку скупа, присутнима се обратила Бранкица Табак, координатор овог Програма и подсекретарка у Покрајинском секретаријату за урбанизам и заштиту животне средине. Она је истакла да је овај Програм државни пројекат који се у континуитету реализује пуних једанаест година и да је ово први пут да је својим присуством подршку пружио председник Покрајинске владе. То показује да су препознате истинске вредности овог пројекта.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић у свом обраћању је истакао следеће:

„Ово је веома важна област и програмом „За чистије и зеленије школе у Војводини” ми подижемо свест о заштити животне средине и учимо најмлађе да више воде рачуна о питањима попут уклањања отпада, рециклаже, чишћења водотокова, очувања зелених површина и другим начинима за очување животне средине. Овим програмом стварамо креативне младе људе свесне значаја животне средине и способне да чине конкретне ствари да ову област унапреде“.

Подсетивши на то да је на предлог Покрајинске владе средином прошле године Скупштина АП Војводине усвојила Декларацију о заштити животне средине, председник Мировић рекао је да Покрајинска влада издваја знатна средства за унапређење ове области и најавио да ће наредних година та издвајања бити још већа.

„Покрајинска влада континуирано ради на кључним црним еколошким тачкама у Војводини. Приводимо крају радове на чишћењу Великог бачког канала, а у току је и изградња четири пречистача у Војводини са циљем да се та акција настави и на другим угроженим водотоковима“, навео је Мировић.

Након уводних обраћања, уручене су награде најуспешнијим васпитно – образовним установама. Председник Покрајинске владе, Игор Мировић уручио је робне награде (лап топ рачунаре и таблете) најбољима по Конкурсу, а подсекретарка Бранкица Табак најуспешнијим установама по Јавном позиву, где су као награде уручени ваучери за једнодневне излете у заштићеним подручјима у Војводини и ваучери за озелењавање дворишта васпитно – образовних институција.

На крају, у име свих награђених, обратила се Милица Васиљевић, ученица Средње стручне школе „Васа Пелагић“ из Ковина и истакла да је част бити део овако великог пројекта и да је сваки мали допринос заправо велики корак ка очувању и заштити животне средине.

Списак награђених васпитно – образовних установа по Конкурсу ЗА ЧИСТИЈЕ И ЗЕЛЕНИЈЕ ШКОЛЕ У ВОЈВОДИНИ