Свечана церемонија отварања Светског конгреса управљања чврстим отпадом -ISWA 2016

У Српском народном позоришту у Новом Саду вечерас је одржана свечана церемонија отварања Светског конгреса управљања чврстим отпадом -ISWA 2016. Пожелевши учесницима успешан рад, покрајински секретар за урбанизам и заштиту животне средине Владимир Галић честитао је успешно организовање конгреса за ISWA 2016. годину, јер ће о овој важној теми, од 19. до 22. септембра, разменити искуства више од 1300 учесника из чак 72 државе.

„То је за моју државу Србију, за АП Војводину изузетно значајно, зато што је превентива заштите животне средине управо управљање отпадом. Сматрам да је ово прилика да стекнемо нова знања у овим областима, партнерства са међународним субјектима и што ћемо, можда, наћи и одређена финансијска средства која су нам и те како потребна у овој области“, рекао је овом приликом Владимир Галић.

Управљање отпадом један је од највећих проблема заштите животне средине на територији АП Војводине и у овој области највише заостајемо у односу на стандарде Европске уније. Наша је обавеза да се овој проблематици приступи стратешки и системски, у складу са међународним конвенцијама, директивама и стандардима ЕУ. Покрајински секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине посвећен је активностима које доприносе бољој и ефикаснијој заштити животне средине и здравља људи и у следећем периоду даће свој максимум у пружању техничке и финансијске подршке локалним самоуправама за успостављање добре праксе и у области управљања отпадом.

Светски конгрес управљања чврстим отпадом вечерас је званично отворио председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић, а учеснике су поздравили декан Факултета техничких наука у Новом Саду проф. др Раде Дорословачки, помоћник министра пољопривреде и заштите животне средине Александар Весић и организатор Конгреса, извршни директор Асоцијације за управљање чврстим отпадом Србије проф. др Горан Вујић.