Свечано обележавање поводом двогодишњице од проглашења резервата биосфере „Бачко Подунавље“

Бачки Моноштор, 14. јул 2019.

Прошле су две године од проглашења резервата биосфера „Бачко Подунавље“ под покровитељством UNESCO и ове године се свечано обележило у Бачком Моноштору. Није случајно изабрано место обележавања, познато као бисер Горњег Подунаваља и острво у војвођанској равници, Бачки Моноштор је село које живи у хармонији са природом, окружено реком Дунав, Великим Бачким каналом, Каналом ДТД и рукавцима велике моћне реке. Лепоту Бачког Моноштора употпуњују и шуме у оквиру Специјалног резервата природе „Горње Подунавље“, једно од четири заштићених подручја резервата биосфере “Бачко Подунавље”.

Представници покрајинског секретаријата, др Ратко Бајчетић, в.д. помоћника покрајинског секретара и стручни сарадник мр Оливиа Тешић, присуствовали су свечаном обележавању проглашења резервата биосфере „Бачко Подунавље“, који се одржавао у оквиру фестивала „Регенерација Дунава“ у Бачком Моноштору. Свечани скуп су организовали удружење грађана “Подунав” из Бачког Моноштора у сарадњи са Светским фондом за природу – WWF и Покрајинским заводом за заштиту природе, чији су представници Марко Туцаков и Сара Павков промовисали монографију Резерват биосфере “Бачко Подунавље”, која је штампана (2018) у сарадњи са Покрајинским секретаријатом за урбанизам и заштиту животне средине.

Истим поводом, обележавао се Дан Европског Амазона (Прекограничног UNESCO Резервата биосфере Мура-Драва-Дунав), датум 14. јул је изабран у спомен на Мартина Шнајдера Јакобија (1956-2012), из организације EuroNatur, један од првих утемељивача идеје о успостављању прекограничног резервата биосфере дуж Муре, Драве и Дунава, као и зачетника идеје о пента-латералном прекограничном резервату биосфере, којим ће заједно управљати државе Србија, Мађарска, Хрватска, Словенија и Аустрија. С тим у вези, тренутно је у припреми номинација Европски Амазон, по речима Душке Димовић из WWF-а. На овом подручју три реке, Мура, Драва и Дунав формирају 700 километара дуг зелени појас који ће се састојати од преко 13 заштићених подручја која повезују скоро милион хектара једног од најважнијих речних система у Европи.

У наставку програма, организован је обилазак влажних ливада и баре “Семењача” на подручју “Штрбац” у Специјалном резервату природе “Горње Подунавље” као и вожња бродићем на Великом Бачком Каналу.