Спречен незаконит лов

Поступајући по пријави службеника Полицијске станице „Петроварадин“ у среду 16. августа инспектори Сектора за инспекцијске послове, Одељeњa за контролу заштите и коришћења природних добара и рибљег фонда изашли на терен и констатовали 11 примерака строго заштићене врсте чешљугара (Carduelis carduelis)  u народу познатијег као „штиглић“ у кавезу, одузетих  од физичког лица које их је хватао на недозвољен начин на ободу Петроварадина. Поред птица код  осумњиченог лица је затечен локатор ( односно птица мушког пола у посебном кавезу која служи да привуче птице) као и гранчице са лепком. Осумњичени је на лепљиве гранчице хватао уморне птице које су долазиле да се напоје на барици на локалном путу.

Ухваћене птице су након прегледа и стручне процене орнитолога Покрајинског завода за заштиту природе, а по овлашћењу Покрајинске инспекције за заштиту животне средине рано изјутра 17. августа враћене у природу.

Хватање строго заштићених дивљих птица зарад држања у кавезима и незаконите продаје кривично је дело за које је запрећена казна затвора до три године и новчана казна за физичка лица од 25.000 до 150.000 динара. Законом о заштити природе забрањено је хватати, убијати, држати у заточеништву строго заштићене врсте животиња у свим фазама биолошког циклуса, оштећивати или уништавати њихове развојне облике, јаја, гнезда и легла, као и подручја њиховог размножавања и угрожавати или уништавати њихова станишта.

Покрајински секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине упућује апел свима који се крећу кроз природу да пријаве све случајеве угрожавања и страдања дивљих, строго заштићених, и заштићених животиња и тако помогну напоре за њихово очување.