Експертски семинар

У четвртак 31. марта 2022, у хотелу Рас у Бијељини, у организацији Министарства за просторноо уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске одржан је Експертски семинар у области заштите животне средине у оквиру пројекта „Унапређење капацитета јавних служби у области управљања отпадом у прекограничном региону“, који се реализује у оквиру другог позива Интерег – ИПА програма прекограничне сарадње Србија- Босна и Херцеговина.

На Експертском семинару презентовани су циљеви и регулатива ЕУ у области управљања отпадом и отпадним водама, принципи циркуларне економије, процена ризика и мониторинг дивљих депонија, као и примери правилног управљања отпадом и регионалног система управљања отпадом. Такође је презентован вебсајт пројекта, мобилна апликација и промотивни спот као комуникативни елементи пројекта за сарадњу са заинтересованом јавности.

Овом догађају су присуствовали представници Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине, Управе за инспекцијске послове из Републике Српске, Инспектората, Института за заштиту и екологију из Бања Луке, представници партнерских институција, представници локалних самоупарава, јавних и научних институција и други.

Пројекат је почео са реализацијом 05. априла 2021. године и трајаће 18 мјесеци, односно до 04. октобра 2022. године. Укупни буџет пројекта износи 516.938,13 евра, а кофинансирање ЕУ (ИПА) фонда износи 84,99 % или 439.345,71 евра.

Главни циљ пројекта је побољшање одрживог планирања заштите животне средине унапређивањем јавне службе (администрација, систем инспекције и надзора) у вези са чврстим отпадом и управљањем отпадним водама, кроз заједничке иницијативе са обе стране границе, укључујући и стварање база података о отпаду, отпадним водама и загађењу животне средине изазване дивљим депонијама.

Локације пројектних активности у Републици Српској обухватају Сремски округ (Сремска Митровица, Шид, Инђија, Ириг, Рума, Стара Пазова, Пећинци) регију Бијељина – Зворник са припадајућим јединицама локалне самоуправе (Бијељина, Зворник, Лопаре, Угљевик, Осмаци, Братунац, Милићи, Сребреница, Шековићи, Власеница и Хан Пијесак)