Jавна дебата „Принципи одрживе економије у пољопривреди и грађевинарству“ Архус центра Нови Сад

Војводина напредује ка циркуларној економији

Циркуларна економија, као нови економски модел, може бити правац за дугорочни привредни просперитет Војводине и целе земље, уз поштовање стандарда из области заштите животне средине, порука је са данашње јавне дебате “Принципи одрживе економије у пољопривреди и грађевинарству” на Факултету техничких наука у Новом Саду у организацији Архус центра Нови Сад.

На овом скупу представљена је Студија израђена у оквиру пројекта „Напредак ка циркуларној/одрживој економији у Војводини – Покретачи и ометачи еко-иницијатива“, који финансирају и подржавају ОЕБС Мисија у Србији, Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност.

У јавној дебати учествовали су, између осталих, државни секретар Министарства заштите животне средине Иван Карић, заменик покрајинског секретара за урбанизам и заштиту животне средине Александар Андрић,  национална саветница за питање заштите животне средине при Мисији ОЕБС у Србији др Оливера Зуровац Кузман као и представница организације ГИЗ Маша Шашић.

Државни секретар Иван Карић и заменик секретара Александар Андрић истакли су  значај организација цивилног друштва, без којих не би било дијалога између грађана и ресорних институција, те да су сарадња и партнерство веома важни у циљу покретања еко-иницијатива. 

Крајњи резултат и финале пројекта јесте покретна изложба која приказује примере добре праксе у области циркулартне економије, а план је да иста обиђе сва места и градове у Војводини.