Одржан промотивни семинар у оквиру ЕцоБикеНет пројекта

Представници Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине учествовали су на трећем по реду промотивном семинару, који је организован у оквиру прекограничног пројекта „Заједнички развој прекограничне мреже бициклистичких стаза која има приступ природи“ (ЕцоБикеНет, ХУСРБ/1903/21/0113) и финасира се из средстава Европске уније кроз Интеррег-ИПА програма прекограничне сарадње Мађарска-Србија. Семинар је организован у уторак, 30. новембра у Великој сали општинске управе у Ади са циљем да се представници локалне самоуправе Ада, стручна јавности, представници удружења грађана и локално становништво упознају са активностима на ЕцоБикеНет пројекту.

Лоранд Вигх – саветник у Покрајинском секретаријату за урбанизам и заштиту животне средине је одржао презентацију и упознао учеснике семинара са активностима на унапређењу и популаризацији цикло-екотуризма дуж међународног бициклистичког коридора ЕуроВело 11, као и промоцији заштићених подручја која се налазе у непосредној близини руте. Такође је представио све активности које су до сада реализовали партнери на овом пројекту и истакао значај ЕцоБикеНет пројекта на развоју и унапређењу бициклистичке руте у пограничном подручју Мађарске и Србије кроз израду пројектно-техничких докумената за изградњу бициклистичких стаза и туристичке сигнализације ка заштићеним подручјима. Била је то одлична прилика да се кроз дискусију, која је вођена након презентације учесници семинара размене своје знање и искуства у вези спровођења сличних пројеката на развоју бициклистичке инфраструктуре и јачања свести о значају бициклизма и очувања природних вредности у Војводини.

Пројекат ЕцоБикеНет је почео са реализацијом 1. децембра 2020. године и трајаће 18 месеци. Укупни буџет пројекта: је 353 735,70 ЕУР-а, а кофинансирање ЕУ (ИПА) фонда износи 85 %. Водећи партнер на пројекту је Покрајински секретаријат за привреду и туризам, а партнери су Покрајински секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине и НИФ Акционарско друштво за развој националне инфраструктуре – пројектни партнер из Мађарске. Главни циљ пројекта је допринос развоју међународног бициклистичког коридора Еуровело 11, а пројекат се односи на израду одговарајуће пројектно-техничке документације за изградњу бициклистичке стазе дуж руте ЕуроВело 11 као предуслов за изградњу бициклистичких стаза у пограничном подручју Мађарске и Србије, као и туристичке сигнализације ка заштићеним подручјима на делу руте у Војводини.