Посета министарке за заштиту животне средине Новом Саду

Министарка за заштиту животне средине Ирена Вујовић је данас са градоначелником Града Новог Сада Милошем Вучевић, након обиласка  радова на изградњи заливног система у Футошком парку у присуству потпредседника Покрајинске владе и покрајинског секретара за урбанизам и заштиту животне средине Владимира Галића и помоћника покрајинског секретара  Немање Ерцега, обишла и бившу фабрику ХИНС где је  почело  уклањање опасног отпада који већ годинама стоји у индустријској зони у оквиру комплекса бивше фабрике ХИНС.

 Осим отпада који је остао од пре неколико деценија, на овом месту налази се и отпад који су у последњих неколико година ту незаконито складиштила поједина предузећа.

 Пре две године је баш у комплексу ове фабрике пронађено скоро 1.300 тона опасног отпада због чега је покренут кривични поступак и одузета дозвола оператеру.

Годину дана раније, инспекција је открила 1.816 тона опасног отпада који је садржао уља са тешким металима и друге супстанце које су канцерогене и опасне по живот. Закупац простора фабрике „ХИНС“ тада је ухапшен, а против њега и још пет особа покренут је кривични поступак

„Ова локација представља праву еколошку бомбу за грађане Новог Сада. Ово је вишегодишњи проблем, махом је овај историјски отпад настао 2000-их година у фабрикама које су у стечају. Најчешће има опасног отпада што свакако утиче неповољно на здравље грађана и животну средину. Имали смо ситуацију да кроз земљу опасан отпад продре до канала који директно загађују воду“, наводи министарка Вујовић.