Активности на УНЕП/ГЕФ пројекту “Унапређење међусекторског управљања земљиштем кроз смањење притисака на земљиште и планирање коришћења земљишта”

Žao nam je, ne postoji prevod na raspolaganju For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

У оквиру УНЕП/ГЕФ пројекта “Унапређење међусекторског управљања земљиштем кроз смањење притисака на земљиште и планирање коришћења земљишта”, у периоду од 23-25. маја, реализована су теренска узорковања земљишта и подземних вода на утврђеним контаминираним локацијама, у оквиру индустријских постројења ХИП-Петрохемија а.д. Панчево, Фабрика синтетичког каучука у Елемиру, АД Радијатор-ливница у Зрењанину и „Тоза Марковић“-индустрија грађевинског материјала у Кикинди. Заједно са представницима међуресорне пројектне радне групе, теренским узорковањима у Кикинди, испред Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине, присуствовао је помоћник покрајинског секретара за мониторинг и информациони систем, Драган Ђурица.

Пројекат се реализује у циљу пружања помоћи Агенцији за заштиту животне средине у развоју иновативних техника праћења загађености земљишта и успостављања плана детаљних истраживања контаминираних локација у Србији. уз финансијску подршку Министарства животне средине, копна и мора Републике Италије, а имплементира га Програм Уједињених нација за животну средину (УНЕП). Међуресорну радну групу чине представници Министарства пољопривреде и заштите животне средине Републике Србије, Агенције за заштиту животне средине, Градског завода за јавно здравље – Београд, Института за ратарство и повртарство – Нови Сад и Геолошког завода Србије.

Планирано је да се теренска узорковања и хемијске анализе узорака земљишта и подземних вода, заврше до краја 2017.г., када ће бити представљени сви резултати испитивања одабраних контаминираних локалитета у Србији.