Akcija „Zasadi drvo“ održana u Nakovu

Novi ciklus akcije „Zasadi drvo“ počeo je 17. februara 2021. godine sadnjom 86 mladica lišćarskih vrsta, mlečnog i gorskog javora i sibirskog bresta na području grada Kikinde, u rubnom delu mesta Nakovo. S obzirom da se Kikinda ubraja u najmanje pošumljene, akcija koja će se sprovesti u još pet opština, Zrenjaninu, Žitištu, Sečnju i Subotici, simbolično je započela na ovom području.

Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine je u saradnji sa JP „Vojvodinašume“ obezbedio sadni materijal, a podsekretarka Brankica Tabak je tom prilikom istakla da je opredeljeno oko 600 sadnica. Takođe, ona je dodala da će imajući u vidu da su zasađena stabla stara četiri godine, školska šuma, zasnovana ovom prilikom,  brzo dobiti svoj pravi izgled. Preostale mladice poslužiće da se popuni zelenilo na Gradskom trgu, a sadnja će se obaviti i na Gradskom stadionu, u Školskom i Dečjem dispanzeru, u Banatskoj Topoli, Sajanu, kao i na još nekim lokacijama.

U prilog značaju ove akcije najbolje ide činjenica da je inicijativa za pošumljavanje ove lokacije stigla od grupe građana, kao i to da su u njoj učestvovali đaci i nastavnici OŠ „Petar Kočić“ iz Nakova. Gradonačelnik Kikinde, Nikola Lukač je pohvalio entuzijazam svih prisutnih i napomenuo da svaka nova mladica može samo da poboljša ekološku sliku grada.

Ovim poduhvatom, parcela u Nakovu biće zelenija za oko 1.000 kvadratnih metara, a sama akcija će najmlađe učesnike, jednog dana, podsećati na važan segment njihovog detinjstva.