Nastavak realizacije programa „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini“ sa novim partnerima

„Za čistije i zelenije škole u Vojvodini“, program koji je pre sedam godina pokrenut sa idejom da se u školama i lokalnim zajednicama širom Vojvodine podigne svest i lična odgovornost za brigu o životnoj sredini, nastaviće da se realizuje sa novim partnerima i u školskoj 2016/17. Program su pokrenuli Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine i Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, u saradnji sa Pokretom gorana Vojvodine, a od ove godine partneri su im i Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj i RECAN – fond za povraćaj i reciklažu limenki. Saradnja će se intenzivirati u segmentu edukacije u oblasti zaštite životne sredine i energetske efikasnosti.

Tim povodom su danas u Pokrajinskoj vladi protokol o saradnji na realizaciji programa potpisali: potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Mihalj Njilaš, pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Nenad Grbić, zamenik pokrajinskog sekretara za urbanizam i zaštitu životne sredine Aleksandar Andrić, predsednik Pokreta gorana Vojvodine Aleksa Jeftić i predsednik Fondacije za reciklažu limenki za piće – RECAN Nenad Đurđević.

Potpredsednik Mihalj Njilaš je istakao da je, iako je namenjen vaspitno-obrazovnim ustanovama i ostvaruje se uglavnom u njima, cilj programa „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini“, jačanje svesti i dugoročno poboljšanje odnosa celokupnog stanovništva prema životnoj sredini, stvaranje čistijeg i zelenijeg ambijenta od najmlađeg uzrasta.

„Vaspitanje za trajno održivi razvoj nije i ne može biti svedeno samo na predavanja i usvajanje činjenica. Bez konkretnih aktivnosti i akcija, u kojima ravnopravno učestvuju deca, prosvetni radnici, ali i njihovi roditelji, kao i lokalna zajednica, ni ovaj program ne bi trajao već sedam godina“, rekao je potpredsednik Njilaš i dodao da je program do sada realizovan u 373 predškolske ustanove, osnovne i srednje škole, te da su dodeljene 222 nagrade za najuspešnije realizovane aktivnosti.

Nenad Grbić je izrazio zadovoljstvo što je sekretarijat na čijem je čelu postao partner u realizaciji ovog programa.

„Svesni smo koliko su vaspitanje i edukacija značajni kada je u pitanju očuvanje životne sredine, ali i za ostvarivanje onih ciljeva koje svi zajedno treba da ispunimo kada je u pitanju zaštita životne sredine i održivost zdrave životne sredine“, rekao je sekretar Grbić i dodao da nemamo rezervnu planetu, te da svi zajedno treba da je čuvamo i sačuvamo.

Podsekretarka u Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine Brankica Tabak istakla da formiranje ekološke kulture nije nimalo lak zadatak, zbog čega je program „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini“ veoma bitan.

Ona je dodala da su se na ovogodišnji javni poziv odazvale 84 vaspitno–obrazovne ustanove, te da će rezultati izbora najuspešnijih biti objavljeni do 5. juna 2017. godine.