Najava – Zatvarajuća konferencija projekta “Zaštita prirode od invazivnih biljnih vrsta”

Obaveštavamo Vas da će se u petak, 20. septembra 2019. godine, sa početkom u 12 časova u holu Pokrajinske vlade, u Novom Sadu održati Završna konferencija projekta „Zaštita prirode od invazivnih biljnih vrsta“ koji se realizuje u okviru drugog poziva Intereg – IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija.

Prisutnima će se obratiti: g-đa Brankica Tabak – podsekretarka u Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine; g-din Viktor Tunić – šef Zajedničkog sekretarijata programa INTERREG IPA Mađarska-Srbija, g-din Nemanja Erceg – menadžer projekta i pomoćnik Pokrajinskog sekretara za urbanizam i zaštitu životne sredine, kao i g-din Andraš Palkovič, dekan Fakulteta za hortikulturu i ruralni razvoj, Džon Von Nojman Univerziteta – projektni partner iz Kečkemeta, a rezultati projekta biće predstavljeni kroz prezentacije i film.

Ovom događaju će prisustvovati predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, predstavnici INTERREG IPA programa prekogranične saradnje Mađarska Srbija, predstavnici partnera na projektu Džon von Nojman Univerziteta iz Kečkemeta, Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, predstavnici lokalnih samouprava, inspekcije za zaštitu životne sredine, upravljači zaštićenih područja iz Vojvodine, kao i predstavnici javnih, naučnih i stručnih institucija koje se bave problemom invazivnih biljnih vrsta. Vodeći partner na projektu je Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine, a partner iz Mađarske je Univerzitet John von Neumann (Neumann Janos Egietem). Projekat je počeo sa realizacijom 31 Januara 2018 i trajaće 20 meseci, do 29. septembra 2019 godine. Ukupni budžet projekta: 284.491,00 EUR, a kofinansiranje EU (IPA) fonda iznosi 85 % ili maksimalno 241,817.34 EUR. Glavni cilj projekta je smanjenje rizika po životnu sredinu i sprečavanje negativnih efekata klimatskih promena u zaštićenim područjima u graničnom regionu Mađarske-Srbija sprovođenjem zajedničkih akcija praćenja i mapiranja invazivnih biljnih vrsta i suzbijanja ambrozije, kako bi se obezbedio bolji ekološki status zaštićenih područja i bolji uslovi za život stanovništva. Više informacija o projektu nalazi se na internet stranici http://www.cbcprotect.org

Ovaj događaj je deo ovogodišnje proslave Dana evropske saradnje u okviru Interreg-IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija. Detaljni program i raspored događaja se može naći na Internet stranici Programa. Dan evropske saradnje se svake godine obeležava 21. septembra i nekoliko sedmica pre i posle tog datuma, kada se proslavljaju dostignuća u oblasti teritorijalne saradnje u različitim regionima Evrope, uključujući zemlje koje se graniče sa Evropskom unijom.

Poziv za završnu konferenciju