Obeležen Međunarodni dan čuvara prirode

Park prirode “Rusanda”, 31. jul 2019.

 

Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine, u saradnji sa Ustanovom „Rezervati prirode“ Zrenjanin je u Parku prirode “Rusanda”, u prostoriji Specijalne bolnice za rehabilitaciju “Rusanda” u Melencima organizovao skup čuvara zaštićenih područja u Vojvodini, posvećen obeležavanju Međunarodnog dana čuvara prirode.

Na samom početku skupa prisutnima se obratila dr. med. Zorica Ćulibrk, direktorka Specijalne bolnice za rehabilitaciju “Rusanda” i kao domaćin ovog skupa izrazila veliko zadovoljstvo da se ovo obeležavanje organizuje upravo u toj zdravstvenoj ustanovi jer to simbolizuje nerazdvojivu vezu između ljudskog zdravlja i očuvane prirode. Zatim se obratio dr Ratko Bajčetić, pomoćnik pokrajinskog sekretara i istakao je značaj obeležavanja ovog međunarodnog dana imajući u vidu neprocenjivu ulogu čuvara zaštićenih područja u borbi za zaštitu i očuvanje prirode i biodiverziteta u svetu. Svoje pozdrave i reči podrške iznela je i Mira Dronjak u ime Ustanove “Rezervati prirode” Zrenjanin, suorganizatora ovog dešavanja i upravljača Parka prirode “Rusanda” i Specijalnog rezervata prirode “Ritovi donjeg Potisja”.

Prisutni su imali priliku da se upoznaju sa ključnim međunarodnim organizacijama koje se najviše zalažu za umrežavanje, prepoznavanje značaja rada i pružanja podrške čuvarima prirode na svetskom nivou, upoznali se sa prirodnim vrednostima i radom čuvarske službe u zaštićenim područjima kojima upravlja Ustanova “Rezervati prirode” Zrenjanin, kao i aktivnostima Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode na zbrinjavanju ozleđenih i obolelih zaštićenih divljih životinja. Nakon prezentacija organizovan je kratak obilazak Parka prirode “Rusanda”. Ovaj skup je ujedno bila odlična prilika da čuvari iz različitih zaštićenih područja u Vojodini unaprede svoje teorijsko i praktično znanje, razmene iskustva i izazove sa terena i da započnu, odnosno ojačaju međusobnu saradnju u budućem periodu. Ukupno je učestvovalo više od 40 čuvara zaštićenih područja, koji su predstavili  Nacionalni park “Fruška gora”, Specijalne rezervate prirode “Zasavica” i “Carska bara”, Park prirode “Stara Tisa kod Bisernog ostrva”, kao i više zaštićenih područja kojima upravlja Javno preduzeće “Vojvodinašume” i Javno preduzeće “Palić-Ludaš”.  

Međunarodni dan čuvara prirode se u svetu obeležava 31. jula, na dan kada je 1992. godine u Nacionalnom parku „Pik“ u Engleskoj osnovana Međunarodna federacija čuvara prirode (International Ranger Federation-IRF), koja se brzo razvila i širila i postala krovna organizacija za unapređenje statusa i rada čuvara prirode, njihovih formalnih ili neformalnih grupa, odnosno organizacija širom sveta. Broj partnerskih organizacija trenutno iznosi više od 90, koje funkcionišu i rade u 50 zemalja na šest kontinenata sveta.

Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine će u buduće još veću pažnju posvetiti unapređenju čuvarskih službi i podržavati aktivnosti čuvara zaštićenih područja, imajući u vidu njihovu ključnu ulogu u neposrednom nadzoru i očuvanju prirodne baštine Vojvodine.

 

Fotografije: Vladimir Dobretić, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode