Održan Dan upoznavanja sa organizmima štetnim po zdravlje čoveka i životinja

Konfederacija evropskih udruženja za suzbijanje štetočina (CEPA) i Svetska Zdravstvena Organizacija (WHO) tradicionalno 6. juna u svim evropskim zemljama obeležava  dan upoznavanja sa štetočinama opasnim po zdravlje čoveka i životinja.

Uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine i preduzeća BIO SPIN, Laboratorija za medicinsku i veterinarsku entomologiju, Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu održala je treći po redu „Global Pest Awareness Day“  u cilju promovisanja bezbednih mera zaštite od vektora i posledica transmisivnih bolesti na zdravlje ljudi i životinja i ekonomiju ugroženih područja.  U ime Sekretarijata skup je pozdravio v.d. pomoćnika pokrajinskog sekretara za urbanizam i zaštitu životne sredine, Nemanja Erceg i upoznao prisutne sa aktivnostima koje Sekretarijat sprovodi u cilju zaštite stanovništva od zaraznih bolesti čiji su prenosioci komarci i krpelji.

Ovogodišnji skup bio je posvećen pojavi, nadzoru i suzbijanju azijskog tigrastog komarca (Aedes albopictus), krpelja, nadzoru i kontroli transmisivnih bolesti.  Radi jačanja multisektorske saradnje na skup su pozvani predstavnici naučnih institucija, pokrajinskih i lokalnih vlasti, inspektori koji se bave ovom tematikom kao i izvođači suzbijanja komaraca i krpelja.