Otvorena izložba „Staro i nestalo voće Srbije“

Dana 29. septembara 2020. godine, u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode, otvorena je izložba pod nazivom: „Staro i nestalo voće Srbije”, autorke Aleksandre Savić, u saradnji sa Prirodnjačkim muzejom u Beogradu i uz podršku Etnološkog odeljenja Muzeja Vojvodine, na kojoj su prisustvovali predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine.

Aleksandra Savić, autorka izložbe je naglasila da je Srbija izuzetno bogata velikim brojem starih, autohtonih sorti voća najraznovrsnijih oblika, boja, ukusa i mirisa, koje su se gajile na našem području stotinama godina unazad. Stare sorte imaju veliki uticaj na zaštitu životne sredine, čine značajan deo ekosistema, utiču na mikroklimu određenog područja i ublažavaju temperaturne razlike, sprečavaju eroziju tla, a mogu da budu stanište i izvor hrane brojnim životinjskim vrstama.  

Cilj izložbe je da se predstavi bogatstvo i raznovrsnost velikog broja sorti autohtonog voća naših prostora, koje je potrebno istražiti, zabeležiti i sačuvati, kao i da se promoviše ruralna baština i afirmišu tradicionalne vrednosti.