Потписан Протокол о сарадњи у вези с реализацијом Програма „За чистије и зеленије школе у Војводини” за школску 2017/18. годину

„За чистије и зеленије школе у Војводини”, програм који је пре осам година покренут са идејом да се у школама и локалним заједницама широм Војводине подигне свест и лична одговорност за бригу о животној средини, наставиће да се реализује с новим партнерима и у школској 2017/18. години. Програм су покренули Покрајински секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине и Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, у сарадњи с Покретом горана Војводине. Од прошле године партнери су постали и Покрајински секретаријат за енергетику, грађевинарство и саобраћај и RECAN – фонд за повраћај и рециклажу лименки. Ове 2017. године, пројекту се придружио и Покрајински секретаријат за социјалну политику, демографију и равноправност полова. Сарадња ће се интензивирати у сегменту едукације у области заштите животне средине и енергетске ефикасности.

Тим поводом, данас, 1. децембра 2017. године, у Покрајинској влади протокол о сарадњи у реализацији програма потписали су: потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Михаљ Њилаш, покрајински секретар за енергетику, грађевинарство и саобраћај Ненад Грбић, вршитељка дужности подсекретара покрајинског секретара за урбанизам и заштиту животне средине – Бранкица Табак, покрајински секретар за социјалну политику, демографију и равноправност полова – Предраг Вулетић, председник Покрета горана Војводине Алекса Јефтић и менаџерка RECAN – фонда за рециклажу лименки – Јелена Киш.

Потпредседник Михаљ Њилаш, у свом уводном говору, између остало је истакао: „За свих ових осам година, циљ нам је био подстицање рада у области заштите животне средине у васпитно-образовним установама на територији АП Војводине, како би се допринело развоју свести деце, младих и одраслих да прихвате и сносе одговорност за коришћење природних и културних потенцијала средине у којој живе, развоју оних знања и компетенција које ће их научити да воде бригу о животној средини и њиховом потенцијалу. На овај начин желимо да подржимо једни друге, а посебно просветне раднике у настојању да брига о микросредини и окружењу у којем свакодневно боравимо постане начин размишљања и деловања, да буде трајно опредељење свих нас.” Потпредседник Њилаш додао је да је од 2009. године у овај програм било укључено више од педесет посто установа на територији АП Војводине (предшколске установе, основне и средње школе), те да је установама и појединцима додељено 260 награда за најуспешније реализоване активности.

Ненад Грбић је изразио задовољство што је секретаријат на чијем је челу и даље партнер у реализацији овог програма. „Свесни смо колико су васпитање и едукација значајни за очување животне средине, али и за остваривање оних циљева које сви заједно треба да испунимо када су у питању заштита животне средине и њена одрживост”, рекао је секретар Грбић и додао да сви заједно треба да чувамо и сачувамо нашу планету за будући нараштај.

Вршитељка дужности подсекретара у Покрајинском секретаријату за урбанизам и заштиту животне средине Бранкица Табак истакла је да формирање еколошке културе није нимало лак задатак, због чега је програм „За чистије и зеленије школе у Војводини” веома битан. „Човек је део природе али и део друштва. Нажалост он у урбаном животу загађује природу. Баш зато је истинита изрека: не очекуј од природе више него што си јој дао. Баш због тога треба свако да има изграђену свест о очувању природе. Путем окваквог пројекта то се може остварити, нарочито едукацијом младог нараштаја.”

Покрајински секретар за социјалну политику, демографију и равноправност полова Предраг Вулетић изразио је задовољство зато што се и тај секретаријат придружио и постао партнер у овом значајном пројекту будући да је заштита животне средине умногоме повезана са социјалном политиком.

Председник Покрета горана Војводине Алекса Јефтић такође је изразио задовољство чињеницом да се из године у годину у овај пројекат укључују нови партнери, а њихова помоћ води ка још бољој реализацији очувања животне средине.

Менаџерка RECAN – фонда за рециклажу лименки Јелена Киш похвалила је резултате активности овог пројекта у установама у АП Војводини и додала да ће RECAN од ове године уврстити још неке новије програме за реализацију пројекта Програма „За чистије и зеленије школе у Војводини”.

На овогодишњи јавни позив одазвале су се 104 васпитно-образовне установе, а резултати избора најуспешнијих биће објављени до 5. јуна 2018. године.