Potpisan Protokol o saradnji u realizaciji Programa „Za čistije i zelenije škole u Vojvodiniˮ

Danas je potpisan Protokol o saradnju u realizaciji Programa „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini“, za koji se u ovoj školskoj godini prijavilo 127 vaspitno-obrazovnih ustanova iz Vojvodine, i kojim će biti obuhvaćeni svi uzrasti, od predškolskog, osnovne i srednje škole i deca sa smetnjama u razvoju.

Ove ustanove će imati mogućnosti da putem edukativnih i kreativnih radionica, uređenjem i ozelenjavanjem samih ustanova, prikupljanjem ambalaže za reciklažu, uvođenjem novih koncepata ekološke edukacije, doprinesu razvijanju aktivnih metoda učenja u oblasti zaštite životne sredine i energetske efikasnosti.
U proteklih 10 godina ovog programa, na javne pozive za učešće u njemu, odazvalo se preko 70 odsto vaspitno-obrazovnih ustanova na teritoriji AP Vojvodine, sa više hiljada dece, učenika i nastavnog osoblja.

Ove godine, programu „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini“ pridružili su se novi potpisnici. Protokol su potpisali: pet Pokrajinskih sekretarijata, Grad Novi Sad, Grad Beograd, Sremski Karlovci, JP „Vojvodinašume“ i JP „Nacionalni park Fruška gora“, kao i RECAN – fond za reciklažu limenki, Pokret gorana Vojvodine, Naftna industrija Srbije i Lafarge Beočinska fabrika cementa.

Pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Nenad Grbić je rekao da je najvrednije u ovom trenutku što za proteklih 10 godina imamo preko 70 odsto ustanova aktivnih u ovom programu.

„Prioritet je biti primer najmlađima, za sticanje dobrih navika, ekološke i energetske kulture, da ih uputimo šta znači solidarnost, tolerancija i briga o životnoj sredini“, izjavio je Grbić.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević je istakao značaj ovog programa, koji treba da doprinese jačanju i podizanju svesti, pre svega kod dece u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama, ukazavši da oni zapravo i jesu nosioci razvoja društva u budućnosti, pa tako i očuvanja životne sredine.

„Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu se čvrsto opredelio da od ove godine podrži ovaj zajednički projekat, u okviru kojeg jačanje partnerstava čini jedan veliki iskorak. Dodatni kvalitet ovom projektu jeste i učešće nevladinog sektora i udruženja građana s jedne strane, i s druge strane privrednih subjekata“, istakao je dr Radojević i dodao da je uveren da će svojim učešćem u projektu, resorni sekretarijat dati značajan doprinos kroz zajedničku saradnju sa lokalnim samoupravama i uspešno doprineti zelenijem i čistijem prostoru u vaspitno obrazovnim ustanovama.

Zamenik pokrajinskog sekretara za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine ‒ nacionalne zajednice Milan Kovačević ukazao je da je u procesu obrazovanja, čak od predškolskog uzrasta, važno decu učiti da čuvaju prirodu i svoju životnu sredinu.

Podsekretar u Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine Brankica Tabak, izrazila je zadovoljstvo što se svake godine, prepoznavši njegovu važnost, programu pridružuju novi partneri. Ona je istakla da je njegov cilj da se u obuhvaćenim školam,a edukacijom dece u oblasti zaštite životne sredine, ukaže na značaj prirode i koliko je važna za naše zdravlje i opstanak.

„Program završavamo tako što decu nagradimo danom u prirodi, daleko od telefona, elektronskih sprava što je briga svakog roditelja danas, i pri tom su u kontinuitetu edukovani i sami su učestvovali u očuvanju prirode“, kazala je Brankica Tabak.