Потписан Споразум о оквирима за размену, приступ и коришћење просторних података

Žao nam je, ne postoji prevod na raspolaganju For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

У Покрајинској влади је данас потписан Споразум о оквирима за размену, приступ и коришћење просторних података, који ће послужити покрајинским институцијама у циљу израде стратешких и планских докумената у оквиру својих надлежности, као и грађанима који ће од сада лако – путем заједничког информационог система – моћи да дођу до потребних геопросторних података.

Протокол су потписали покрајински секретар за урбанизам и заштиту животне средине Владимир Галић и представници покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство, ЈП за просторно и урбинистичко планирање и пројектовање „Завод за урбанизам Војводине“, Покрајинског завода за заштиту природе, ЈВП „Воде Војводине“ и директорка ЈП „Војводинашуме“ Марта Такач.

Ресорни секретар Галић истакао је да ће основни инструмент оваквог повезивања чинити заједнички геопросторни портал, и навео да је Покрајински секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине већ унео податке из свог интерног информационог система.

„Информациони систем који градимо јесте део INSPIRE директиве, који је Европска унија покренула још 2007. године. Реч је о систему инфраструктуре просторних информација у Европи, који је неопходан за боље функционисање свих јавних установа, државних органа јер у себи садржи обједињене геопросторне податке за одређену територију“, појаснио је Галић и подсетио да је ЕУ тада обавезала све своје чланице, као и оне земље које желе да се придруже да поставе овакав систем.

Указујући на значај овог геопортала, Галић је навео да ће корисници, на основу „једног клика“, у одговарајућој апликацији, добити податке који их занимају, независно да ли је реч о државним органима или појединцу који је заинтересован за стање његове парцеле. Како је појаснио, није реч само о подацима у вези са имовинско-правним односима, већ и у погледу енергетске и путне инфраструктуре, животне средине или стања у привреди. На тај начин, подаци ће бити обједињени на једном месту, приступачни јавности и што је најважније – проверени. Галић је навео да је наредни корак да база геопросторних података, која буде сачињена у нашој покрајини буде прикључена националној инфраструктури геопросторних података Републике Србије.

Потписници данашњег споразума указали су такође на бенефите који ће овај заједнички портал обезбедити његовим корисницима, а реч је о томе да ће сада бити омогућено да се просторни подаци које поседују покрајински секретаријати, јавна предузећа и заводи, лако повежу и размењују путем одговарајућих сервиса и на тај начин, међусобно повезани и стандардизовани, буду лако доступни крајњим корисницима у свакодневном раду.