Презентација “Бенефити имплементације Геопортала у АП Војводини”

Žao nam je, ne postoji prevod na raspolaganju For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

У Скупштини Аутономне покрајине Војводине одржана је 10. октобра 2017. године  презентација „Бенефити имплементације Геопортала у АП Војводини“.

Скуп је отворио в.д. помоћника покрајинског секретара за урбанизам и заштиту животне средине, Драган Ђурица,  истакавши значај развоја геопортала на покрајинском нивоу који ће омогућити да се просторни подаци које поседују покрајински секретаријати, јавна предузећа и заводи лако повежу и размењују путем одговарајућих сервиса и на тај начин, међусобно повезани и стандардизовани, буду лако доступни крајњим корисницима у свакодневном раду у циљу израде стратешких и планских докумената у оквиру својих надлежности. 

Представник GDI GISDATA, ауторизованог дистрибутера компаније ESRI у југоисточној Европи, водеће светске компаније на подручју ГИС технологија г-дин  Војкан Гајовић, одржао је презентацију „Бенефити имплементације Геопортала у АП Војводини“ руководиоцима органа, као и запосленима који се директно баве прикупљањем и обрадом геопросторних података и информационим системима.

Размена, приступ и коришћење просторних података један је од инструмената успостављања заједничког геопросторног портала и основа је за размену података између институција са територије Аутономне покрајине Војводине, у сврху спровођења концепта регионалне инфраструктуре геопросторних података и у сврху израде стратешких и планских докумената институција у оквиру својих надлежности.

Субјекти који би првобитно били укључени у развој геопортала су: Покрајински секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине, Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство, заводи и јавна предузећа чији је оснивач Скупштина АПВ (Покрајински завод за заштиту природе, ЈП Завод за урбанизам Војводине, ЈВП „Воде Војводине“ и ЈП „Војводинашуме“) а касније би се укључио и Покрајински секретаријат за енергетику, грађевинарство и саобраћај и други субјекти . Такође је у плану повезивање и са Републичким геодетским заводом (РГЗ) у циљу обезбеђивања дигиталног катастарског плана (ДКП) и сл.

Презентацији су присутвовали представници секретаријата Покрајинске владе, завода и јавних предузећа чији је оснивач Скупштина и других субјеката.