Прослава Дана Европског Амазона

Žao nam je, ne postoji prevod na raspolaganju For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Помоћница покрајинског секретара, др. Мирјана Лабан, присуствовала је прослави Дана Европског Амазона, који је организован у оквиру INTERREG пројекта coopMDD у месту Летење на Мури у Мађарској. Међународни догађај окупио је више од 100 учесника невладиних организација и владиних институција из пет држава у циљу да се прослави заједничка природна баштина Муре, Драве и Дунава, која ће у наредним годинама бити заштићена као први UNESCO резерват биосфере у пет држава. Из Србије су на прослави учествовали и представници Министарства заштите животне средине, као и оба пројектна партнера: Покрајински завод за за заштиту природе и ЈП „Војводинашуме”.

Протежући се кроз Аустрију, Словенију, Хрватску, Мађарску и Србију, речни предео уздуж токова ове три реке чини 700 километара дуг зелени појас, који спаја готово милион хектара високо вредних природних станишта и локалитета шаролике људске културе. Од 1993. године невладине организације заједно са властима на локалном, регионалном и државном нивоу улажу велике напоре на заштити овог јединственог подручја. Тај се процес приводи крају с обзиром да је службена номинација UNESCO-у већ завршен у појединим државама. Ове године Хрватска и Мађарска славе пет година постојања, а резерват биосфере на националном нивоу у Србији, Бачко Подунавље, одобрен је и додат на UNESCO листу резервата биосфере током јуна. Словеначка номинација поднесена је почетком ове године, док је аустријска тренутно у припреми.

Скупу се, у име Министарства заштите животне средине, обратила Биљана Филиповић и нагласила: „Ова прослава је симболична за нас у Србији. Одвија се у периоду непосредно након проглашења Резервата биосфере „Бачко Подунавље”, и зато честитам свима нама, а посебно захваљујем колегама из остале четири земље који су помогли процес номиновања. Он није био само административан, пошто нам је требало чак 16 година рада и 6 година врло интензивне координације са локалним актерима у пет локалним самоуправама уз Дунав. Покрајински завод за заштиту природе, који је партнер у овом пројекту, проглашен је управљачем овог подручја, што неће бити лак задатак. Министарство за заштиту животне средине наставиће да подржава заштићена подручја I категорије, која се налазе у овом резервату биосфере, специјалне резервате природе „Горње Подунавље” и „Карађорђево.”.

У првом делу скупа организована је студијска посета Мури, где су учесници имали прилику да учествују у рафтинг тури, коју су водили чувари Националног парка „Горњи Балатон”. Том приликом су имали прилику да доживе и уживају у природним лепотама река и упознају погодности које оне пружају локалном становништву. Уз спуст организован је и „Велики скок” у Муру.

Учесници из Србије су у српски део мозаика Европског Амазона уградили симболичке каменчиће шљунка, донете из Србије.

Више информација о пројекту: http://www.interreg-danube.eu/coop-mdd

Фото: WWF Adria