Projekat „SAFE“ predstavljen na konferenciji za medije IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija

Novi Sad , 7. oktobar 2016.

U novosadskom Master centru, u petak 7.10.2016. godine, medijima su predstavljeni rezultati IPA Programa prekogranične saradnje Mađarska – Srbija za period od 2007. do 2013. godine i najavljene aktivnosti u okviru narednog finansijskog perioda IPA programa u cilju nastavka uspešne prekogranične saradnje Mađarske i Srbije. Na konferenciji su prezentovana i tri najuspešnija projekta, primera dobre prakse, među kojima je i projekat Sekretarijata „Podrška životnoj sredini bez alergena“ – SAFE. Ovaj projekat zajednički su realizovali Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine, Fond „Evropski poslovi“ AP Vojvodine, Grad Sombor i lokalna samouprava Baja.

Na konferenciji su govorili: zamenik državnog sekretara u Vladi Mađarske Žigmond Perenji, ambasador Mađarske u Republici Srbiji Atila Pinter, zatim šef operativnog sektora Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Štefan Hudolin, predsednik skupštine AP Vojvodine, Ištvan Pastor, pomoćnica direktorke Kancelarije za evropske integracije Vlade Republike Srbije,  Sanda Šimić i g-din Peter Rac, šef Zajedničkog tehničkog sekretarijata Programa.

Nakon uvodnih obraćanja, predstavljena su tri od osam najuspešnijih projekta, primera dobre prakse u okviru IPA programa prekogranične saradnje Mađarska Srbija u programskom periodu od 2007-2013. godine, među kojima je i projekat „Podrška životnoj sredini bez alergena“ – SAFE, koji je prezentovala mr Tatjana Đurić, ispred Sekretarijata.

Na konferenciji je ocenjeno da je prekogranična saradnja dve država bila više nego uspešna, te da je kroz realizaciju projekata iz IPA fondova iskorišćeno približno 98 odsto od predviđenih oko 50 miliona evra.