Svetski dan vlažnih područja obeležen na Vlasini

Svetski Dan vlažnih područja koji se obeležava 2. februara (World Wetlands Day – Ramsar Convention) ove godine je svečani skup organizovan pod sloganom “Biodiverzitet vlažnih područja” u Centru za posetioce Predela izuzetnih odlika “Vlasina” na Vlasinskom jezeru, u petak 31. januara 2020. godine.

Predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, dr Ratko Bajčetić, v.d. pokrajinskog sekretara i savetnice mr Tamara Stojanović i mr Olivia Tešić, prisustvovali su svečanom skupu koji je otvorila predsednica opštine Surdulica, Aleksandra Popović, zatim predstavnici Ministarstva zaštite životne sredine, Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, kao i Turistička orgaizacije Surdulica, u ime domaćina skupa i upravljača ovog zaštićenog područja. U nastavku programa su prezentovane aktivnosti na zaštiti ugroženih staništa i vrsta na primeru Predela izuzetnih odlika “Vlasina” i Specijalnog rezervata “Carska Bara”. 

Na skupu je istaknuto da vlažna područja predstavljaju centre biološke raznovrsnosti i staništa raznovrsne, specifične flore i faune. Međutim, ova područja su izuzetno značajna i za čoveka, jer u mnogim aspektima neposredno utiču na njegov opstanak, kroz dobrobiti od prirode odnosno “ekosistemskih usluga” .

Konvencija o zaštiti vlažnih staništa – Ramsaraska konvencija, je međunarodni sporazum koji pruža okvir za nacionalno delovanje i međunarodnu saradnju na očuvanju i mudrom korišćenju vlažnih staništa, močvara, i njihovih resursa. U Srbiji je danas  deset prirodnih dobara koja su uvrštena na listu međunarodno značajnih vlažnih područja: Specijalni rezervati prirode Obedska bara, Ludaško jezero, Carska bara, Slano Kopovo, Gornje Podunavlje, Zasavica, zatim Predeo izuzetnih odlika „Vlasina“, Labudovo okno, Koviljsko-Petrovaradinski rit i Peštersko polje.

Vlasina je prvi put proglašena za Predeo izuzetnih odlika 2006. godine, dok je na listi Svetski značajnih vlažnih područja – Ramsarskih područja od 2007. godine . Područje predstavlja, inače, stanište većeg broja zaštićenih divljih vrsta, kao i prirodno – istorijskih fenomena u vidu tresetnih ostrva.