Спречен незаконит лов

Žao nam je, ne postoji prevod na raspolaganju For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Поступајући по пријави службеника Полицијске станице „Петроварадин“ у среду 16. августа инспектори Сектора за инспекцијске послове, Одељeњa за контролу заштите и коришћења природних добара и рибљег фонда изашли на терен и констатовали 11 примерака строго заштићене врсте чешљугара (Carduelis carduelis)  u народу познатијег као „штиглић“ у кавезу, одузетих  од физичког лица које их је хватао на недозвољен начин на ободу Петроварадина. Поред птица код  осумњиченог лица је затечен локатор ( односно птица мушког пола у посебном кавезу која служи да привуче птице) као и гранчице са лепком. Осумњичени је на лепљиве гранчице хватао уморне птице које су долазиле да се напоје на барици на локалном путу.

Ухваћене птице су након прегледа и стручне процене орнитолога Покрајинског завода за заштиту природе, а по овлашћењу Покрајинске инспекције за заштиту животне средине рано изјутра 17. августа враћене у природу.

Хватање строго заштићених дивљих птица зарад држања у кавезима и незаконите продаје кривично је дело за које је запрећена казна затвора до три године и новчана казна за физичка лица од 25.000 до 150.000 динара. Законом о заштити природе забрањено је хватати, убијати, држати у заточеништву строго заштићене врсте животиња у свим фазама биолошког циклуса, оштећивати или уништавати њихове развојне облике, јаја, гнезда и легла, као и подручја њиховог размножавања и угрожавати или уништавати њихова станишта.

Покрајински секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине упућује апел свима који се крећу кроз природу да пријаве све случајеве угрожавања и страдања дивљих, строго заштићених, и заштићених животиња и тако помогну напоре за њихово очување.