Studijska poseta predstavnika Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine Kraljevskom institutu za tehnologiju, Stokholm

Predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, na čelu sa Nemanjom Ercegom i Draganom Đuricom, v.d. pomoćnicima pokrajinskog sekretara, bili su u studijskoj poseti Kraljevskom institutu za tehnologiju (KTH), u Stokholmu, u periodu od 8.-13. juna 2019.g., u okviru Erazmus + projekta SENVIBE – ”Jačanje obrazovnih kapaciteta kroz izgradnju kompetencija i saradnje u oblasti inženjerstva buke i vibracija (Strengthening Educational Capacities by Building Competences and Cooperation in the Feld of Noise and Vibration Engineering), finansiranog od strane Evropske komisije.

SENVIBE projekat ima za globalni cilj unapređenje kapaciteta u oblasti buke i vibracija i u svom konzorcijumu okuplja 11 partnerskih institucija iz zemlje i inostranstva, a nosilac je Univerzitet u Novom Sadu. Tokom trajanja projekta se planira uvođenje novog master programa iz vibro-akustike, kao i modernizacija postojećih studijskih programa na inženjerskim departmanima i uvođenje kurseva za celoživotno učenje u oblasti buke i vibracija. Jedan od glavnih ciljeva projekta je formiranje SENVIBE platforme za buku i vibracije/No&Vib Hub, kojom će se unaprediti i razmeniti stručna znanja i iskustva, povezati akademski i neakademski sektor u ovoj oblasti i time uticati na podizanje svesti šire zajednice po pitanju buke i vibracija u životnoj i radnoj sredini.

Cilj studijske posete bio je upoznavanje sa studijskim programima i naučnim istraživanjima u oblasti buke i vibracija, kao i međunarodnom saradnjom i strateškim partnerstvima ovog instituta sa akademskim i neakademskim sektorom. Predstavljena je organizaciona struktura i načini finansiranja ovog instituta. Tokom posete predstavljen je i KTH program održivosti koji je integrisan u sve studijske programe, kao i KTH inovativni sistem podrške za realizaciju projektnih ideja i njihov plasman na tržištu. Predstavnici Sekretarijata imali su priliku da se upoznaju i sa radom Marcus Wallenberg laboratorije za istraživanja u oblasti buke i vibracija na KTH institutu. Takođe, dobijene su okvirne smernice za uspostavljanje SENVIBE platforme za buku i vibracije/No&Vib Hub.

U okviru posete, od strane učesnika na projektu, prezentovani su i rezultati dosadašnjih aktivnosti na projektu, kao i aktivnosti čije je sprovođenje u toku.