Студијско путовање у оквиру пројекта PANNONSTEPPES

Žao nam je, ne postoji prevod na raspolaganju For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Покрајински секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине је у оквиру пројекта „Очување кључних животињских врста панонских степа у пограничном подручју Мађарске и Србије“ (акроним: PANNONSTEPPES, HUSRB1602/12/0065) организовао jeднодневно студијско путовање у заштићена подручја у Србији и Мађарској на којем су учествовали студенти и асистенти Департмана за биологију и екологију Природно-математичког факултета у Новом Саду, као и представници пројектних партнера из Србије.

Учесници су имали јединствену прилику да се у виду наставе у природи упознају са активностима на заштити и управљању станишта велике дропље (Otis tarda) у Специјалном резервату природе „Пашњаци велике дропље“ у Србији и степске шарке (Vipera ursinii rakosiensis) у Националном парку „Кишкуншаг“ у Мађарској. Посетом оба заштићена подручја стекла су се нова теоријска и практична сазнања о различитим начинима управљања и активним мерама заштите у односу на специфичне животне и развојне потребе ових угрожених животињских врста. Будући да обе врсте захтевају исти тип станишта, а то су панонске степе, било је изузетно интересантно видети различите начине коришћења простора унутар заштићених подручја у смислу усаглашених, односно често неусаглашених активности пољопривредника, сточара, салашара, ловаца и других корисника простора са активностима на управљању и очувању природних станишта. У Специјалном резервату природе „Пашњаци велике дропље“ који се налази на северном делу Баната у околини насеља Мокрин обиђен је центар за посетиоце Еко-салаш „Јарош“, док је у Националном парку „Кишкуншаг посећен центар за заштиту степске шарке у близини насеља Кунпесер у средњем делу Мађарске. Током обиласка учесници су имали прилику да уживају у јединственом пределу и мозаику очуваних фрагмената панонских степа, који дочаравају исконски изглед некадашње Панонске низије.

Пројекат PANNONSTEPPES се спроводи у оквиру Interreg IPA програма прекограничне сарадње Мађарска-Србија и има за циљ да се унапреди очување две кључне животињске врсте, степске шарке у Националном парку „Кишкуншаг“ у Мађарској и велике дропље у Специјалном резервату природе „Пашњаци велике дропље“ у Србији путем заштитe њихових станишта, што ће значајно допринети постизању повољног стања преосталих фрагмената панонске степе у обе државе. Велика дропља је у Србији угрожена посебно повећаним присуством предатора, зарастањем и уништавањем станишта. Главне пројектне активности су подизање заштитне ограде на површини од 115 ha и управљање стаништима, на локалитету који представља најзначајније место гнежђења ове врсте у заштићеном подручју. Тиме ће се обезбедити повољнији услови за гнежђење и повећање популације велике дропље на њеном једином станишту у Србији. Станишта степске шарке ће бити ревитализована и поново повезана уклањањем жбунасте и дрвенасте вегетације на површини од 22 ha. На тај начин ће се омогућити боља комуникација и олакшана размена јединки међу популацијама, а врста ће имати веће шансе за дугорочно преживљавање на свом најзначајнијем станишту у Панонској низији.
Пројекат заједнички спроводе партнери, од којих је водећи партнер Покрајински завод за заштиту природе, а партнери су Дирекција Националног парка „Кишкуншаг“ (Мађарска), Покрајински секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине и Ловачко удружење „Перјаница“. Реализује се у периоду од 15. јануара 2018. до 14. јула 2019. године са укупним буџетом од 287.039,93 eвра, од чега је учешће Европске уније 243.983,93 eвра.