Уручена интегрисана дозвола НИС-у – Рафинерији нафте у Панчеву

Žao nam je, ne postoji prevod na raspolaganju For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Рафинерија нафте у Панчеву, која послује у саставу компаније НИС, добила је данас IPPC дозволу (интегрисана дозвола) о интегрисаном спречавању и контроли загађења животне средине којом се потврђује да је производни процес у Рафинерији у потпуности усклађен са највишим домаћим и европским стандардима у области заштите животне средине. Ову дозволу је Владимиру Гагићу, директору Блока Прерада, на свечаности у компанијском пословном центру у Новом Саду уручио помоћник покрајинског секретара за урбанизам и заштиту животне средине Немања Ерцег.

Рафинерија нафте у Панчеву прво је енергетско постројење у Србији које је добило IPPC дозволу. Ова дозвола је најзначајнији документ који један оператер може да добије, а уручењем дозволе Рафинерија нафте Панчево је сврстана међу најквалитетније произвођаче у Европи. Тиме је Рафинерија нафте у Панчеву призната и као битан чинилац обезбеђења контролисаних услова заштите животне средине. Такође, дозвола представља обавезу да Рафинерија нафте Панчево настави са одговорним односом при реализацији свих својих активности и значајним улагањима на пољу заштите животне средине, уз примену најбољих доступних техника (BAT – Best Avaiable Techniques).

У циљу задовољења захтева као предуслова добијања IPPC дозволе, у Рафинерији нафте спроведени су комплексни пројекти на унапређењу заштите животне средине, управљања отпадом и повећања енергетске ефикасности у које је уложено више од 3 милиона евра.

Поводом добијања IPPC дозволе Кирил Тјурдењев, генерални директор НИС-а је рекао:
„Велики напори које смо уложили у добијање интегрисане дозволе нису само последица наше законске обавезе, већ пре свега наше жеље да све своје активности ускладимо са највишим домаћим и европским стандардима. Ми нећемо стати на достигнутом нивоу, већ ћемо наставити да непрестано унапређујемо производне процесе у циљу заштите животне средине и повећања енергетске ефикасности, потврђујући да за НИС ниједан пословни успех није потпун уколико га не прати свест о еколошкој одговорности“.

Приликом уручења дозволе, Немања Ерцег, помоћник покрајинског секретара за урбанизам и заштиту животне средине је рекао: „Значај уручења ове дозволе је и подстрек осталим компанијама у енергетском сектору да исходују интегрисане дозволе, односно да примене све најбоље доступне технике како би очували животну средину. Интегрисана дозвола је потврда друштвене одговорности НИС-а у погледу животне средине која за НИС, као и за нас грађане, представља врло значајан аспект у њиховом раду“.

На свечаности у Новом Саду јавности су представљена и свеобухватна улагања у унапређење заштите животне средине које је спровео НИС. Владимир Гагић, директор Блока Прерада, рекао је тим поводом:

„Са становишта екологије за нас је ово најзначајнији догађај у историји Рафинерије нафте у Панчеву. Одрживи развој не представља само стратешко опредељење НИС-а, већ и темељну праксу коју непрестано усавршавамо како бисмо унапредили квалитет живота заједнице у којој радимо, развили људске ресурсе и очували природне ресурсе“.

Вест можете да видите на страници Покрајинске владе.