Učešće na 47. Savetovanju „Zaštita vazduha 2019“ , Niš

Predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine mr Hristina Radovanović-Jovin, mr Zorana Georgijev i Mira Vrtikapa, učestvovali su na 47. Savetovanju „Zaštita vazduha 2019“ u periodu od 8-10. oktobra 2019.g., u Nišu,  u organizaciji Klaster komore za zaštitu životne sredine i održivi razvoj.

Tom prilikom mr Hristina Radovanović-Jovin, savetnik u Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine održala je prezentaciju „Unapređenje monitoringa suspendovanih čestica PM10 u lokalnoj mreži automatskog monitoringa kvaliteta ambijentalnog vazduha u APV“ . Predstavljene su aktivnosti Sekretarijata na unapređenju monitoringa suspendovanih čestica, frakcije PM10 u lokalnoj mreži automatskog monitoringa vazduha kojom upravlja Sekretarijat.

Prikazani su rezultati monitoringa suspendovanih čestica referentnom metodom na 3 automatske stanice (Sombor, Zrenjanin, Kikinda) u periodu 2018-2019.g., kao i rezultati testova ekvivalencija za nereferentnu metodu u automatskoj stanici Subotica.

Takođe su istaknute aktivnosti koje se planiraju u narednom periodu, pre svega, modelovanje kvaliteta vazduha, uspostavljanje monitoringa suspendovanih čestica na ostalim stanicama, praćenje sadržaja frakcije PM2.5 i dr.

Savetovanju su prisustvovali predstavnici iz : Agencije za zaštitu životne sredine, Instituta za Javno zdravlje Batut, Instituta za Javno zdravlje Vojvodine, Instituta za Javno zdravlje Niš, Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, Istraživačkog razvojnog instituta za informacione tehnologije biosistema, Instituta za preventivu Novi Sad, kao i relevantni subjekti iz oblasti upravljanja kvaliteta vazduha.