Oтварајућa конференцијa пројекта „Заштита природе од инвазивних биљних врста“

Žao nam je, ne postoji prevod na raspolaganju For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

У петак, 23. марта 2018. године, са почетком у 12 часова на Факултету за хортикултуру и рурални развој, Универзитета Џон фон Нојман у Кечкемету (Мађарска) одржана је Отварајућа конференција пројекта „Заштита природе од инвазивних биљних врста“ који се реализује у оквиру другог позива Интерег – ИПА програма прекограничне сарадње Мађарска-Србија.

На отварајућој конферцији испред Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине учесницима су се обратили Александар Андрић, заменик покрајинског секретара који је указао на значај прекограничне сарадње и Немања Ерцег, в.д. помоћника покрајинског секретара и менаџер пројекта који је представио циљ пројекта, пројектне активности и очекиване резултате.

На конференцији су говорили представници партнера, власти и институција из Мађарске: Зита Финта канцелар, Универзитет Џон фон Нојман , Јозеф  Гал Потпредседник града Кечскемет-а и Шандор Рауш, потпредседник Скупштине жупаније Бач-Кишкун и Ендре Полош, асистент на Факултету за хортикултуру и рурални развој Универзитета Џон фон Нојман.

Водећи партнер на пројекту је Покрајински секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине, а партнер из Мађарске је Универзитет Џон фон Нојман (Neumann Janos Egietem). Пројекат је почео са реализацијом 31 Јануарa 2018 и трајаће 20 месеци, до 29. септембра 2019 године. Укупни буџет пројекта: 284.491,00 ЕУР, а кофинансирање ЕУ (ИПА) фонда износи 85 % или максимално 241,817.34 ЕУР. Главни циљ пројекта је смањење ризика по животну средину и спречавање негативних ефеката климатских промена у заштићеним подручјима у граничном региону Мађарске-Србија спровођењем заједничких акција праћења и мапирања инвазивних биљних врста и сузбијања амброзије, како би се обезбедио бољи еколошки статус заштићених подручја и бољи услови за живот становништва. Пројектне активности доприносе спречавању ширења инвазивних биљних врста, обезбеђују бољи еколошки статус заштићених подручја и боље услове за живот становништва и економију. Пројектна подручја обухватиће четири заштићена подручја у пограничном пегиону: Специјалне резервате природе; Селевењске пустаре и Лудашко језеро, Предео изузетних одлика Суботичка пешчара, и парк природе Палић на територији града Суботице и општине Кањижа у Србији и Национални парк Кишкуншаг код Кечкемета у Мађарској.

Очекивани резултати пројекта су: Успостављен систем мониторинга као основа анализе дистрибуције инвазивних биљних врста, утврђивање банаке семена инвазивних врста у земљишту у пројектном подручју, праћења концентрације полена инвазивних биљних врста и његове интеракције са загађењем ваздуха у граничном региону; сузбијена амброзија различитим врстама третмана у пројектним областима у пограничном региону на укупно 270 ха; Подигнута свест релевантних актера и институција у вези са инвазивним биљним врстама; Успостављање ЕКО мреже знања и искустава.

 

О програму Interreg-IPA CBC Мађарска-Србија

Интеррег–ИПА програм прекограничне сарадње Мађарска-Србија имплементира се у оквиру финансијског периода 2014-2020 Европске уније, путем Инструмента за претприступну помоћ (ИПА). По принципу „заједничког система управљања“ земаља учесница – Мађарске и Србије, програм финансира и подржава пројекте сарадње организација из Програмске области – округа Чонград (Csongrád) и Бач-Кишкун (Bács-Kiskun) у Мађарској и округа Западна Бачка, Северна Бачка, Јужна Бачка, Северни Банат, Средњи Банат, Јужни Банат и Срем у Србији. Програм помаже развој и стабилност пограничног региона, унапређује општи квалитет живота у њему, омогућава економску сарадњу организација из ове две земље, негује заједнички идентитет, културно и историјско наслеђе пограничног региона и доприноси његовој еколошкој одрживости и сигурности. За више информација, молимо посетите веб-сајт програма: www.interreg-ipa-husrb.com