Poseta ministarke za zaštitu životne sredine Novom Sadu

Ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović je danas sa gradonačelnikom Grada Novog Sada Milošem Vučević, nakon obilaska  radova na izgradnji zalivnog sistema u Futoškom parku u prisustvu potpredsednika Pokrajinske vlade i pokrajinskog sekretara za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimira Galića i pomoćnika pokrajinskog sekretara  Nemanje Ercega, obišla i bivšu fabriku HINS gde je  počelo  uklanjanje opasnog otpada koji već godinama stoji u industrijskoj zoni u okviru kompleksa bivše fabrike HINS.

Osim otpada koji je ostao od pre nekoliko decenija, na ovom mestu nalazi se i otpad koji su u poslednjih nekoliko godina tu nezakonito skladištila pojedina preduzeća. 

 Pre dve godine je baš u kompleksu ove fabrike pronađeno skoro 1.300 tona opasnog otpada zbog čega je pokrenut krivični postupak i oduzeta dozvola operateru.

Godinu dana ranije, inspekcija je otkrila 1.816 tona opasnog otpada koji je sadržao ulja sa teškim metalima i druge supstance koje su kancerogene i opasne po život. Zakupac prostora fabrike “HINS” tada je uhapšen, a protiv njega i još pet osoba pokrenut je krivični postupak

“Ova lokacija predstavlja pravu ekološku bombu za građane Novog Sada. Ovo je višegodišnji problem, mahom je ovaj istorijski otpad nastao 2000-ih godina u fabrikama koje su u stečaju. Najčešće ima opasnog otpada što svakako utiče nepovoljno na zdravlje građana i životnu sredinu. Imali smo situaciju da kroz zemlju opasan otpad prodre do kanala koji direktno zagađuju vodu”, navodi ministarka Vujović.