Акција „Засади дрво“ одржана у Накову

Нови циклус акције „Засади дрво“ почео је 17. фебруара 2021. године садњом 86 младица лишћарских врста, млечног и горског јавора и сибирског бреста на подручју града Кикинде, у рубном делу места Наково. С обзиром да се Кикинда убраја у најмање пошумљене, акција која ће се спровести у још пет општина, Зрењанину, Житишту, Сечњу и Суботици, симболично је започела на овом подручју.

Покрајински секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине је у сарадњи са ЈП „Војводинашуме“ обезбедио садни материјал, а подсекретарка Бранкица Табак је том приликом истакла да је опредељено око 600 садница. Такође, она је додала да ће имајући у виду да су засађена стабла стара четири године, школска шума, заснована овом приликом,  брзо добити свој прави изглед. Преостале младице послужиће да се попуни зеленило на Градском тргу, а садња ће се обавити и на Градском стадиону, у Школском и Дечјем диспанзеру, у Банатској Тополи, Сајану, као и на још неким локацијама.

У прилог значају ове акције најбоље иде чињеница да је иницијатива за пошумљавање ове локације стигла од групе грађана, као и то да су у њој учествовали ђаци и наставници ОШ „Петар Кочић“ из Накова. Градоначелник Кикинде, Никола Лукач је похвалио ентузијазам свих присутних и напоменуо да свака нова младица може само да побољша еколошку слику града.

Овим подухватом, парцела у Накову биће зеленија за око 1.000 квадратних метара, а сама акција ће најмлађе учеснике, једног дана, подсећати на важан сегмент њиховог детињства.