Владимир Галић компанији „Ремондис Медисон“ у Зрењанину уручио дозволу за складиштење медицинског и фармацеутског отпада

Зрењанин, 2. децембар 2016.

Покрајински секретар за урбанизам и заштиту животне средине Владимир Галић посетио је данас Зрењанин где је, након састанка са градоначелником Чедомиром Јањићем и његовим сарадницима, обишао погон компаније „Ремондис Медисон“ д.o.o. и тој мултинационалој компанији, профилисаној за управљање отпадом из хумане и ветеринарске медицине, уручио дозволу за складиштење опасног и неопасног медицинског и фармацеутског отпада.

„У сусрет отварању поглавља 27 у преговорима са Европском унијом, Република Србија треба да у управљање отпадом и отпадним водама уложи 10.6 милијарди евра. С обзиром на скроман буџет у односу на тако високе захтеве, ова инвестиција немачке компаније „Ремондис Медисон“ је више него добродошла, јер се третман који се овде ради, ради на највишем нивоу и у складу са прописима Европске уније“, рекао је секретар Галић. Секретар је додао и да је дозвола за складиштење истовремено и признање за добар рад компаније, али и обавеза у њеном даљем раду.

Компанија „Ремондис Медисон“ постоји од 2009. године и уско је специјализована за сакупљање, транспорт и третман медицинског инфективног отпада, као и за безбедно одлагање третираног неопасног отпада. Како је рекао извршни директор компаније Бојан Сударев, добијена дозвола је пут ка проширењу капацитета и најавио да ће будуће инвестиције обухватити и третман осталих врста отпада. Он је додао и то да дугорочни планови подразумевају и имплементацију принципа „waste to energy“, по којем би третирани отпад због своје високе калоричности требало да се користи за производњу енергије.

„На годишњем нивоу ми третирамо око 350 тона инфективног отпада, док се на српском тржишту генерише око 6000 тона. За сада говоримо о малом делу, али се крећемо у позитивном смеру, јер отпад који је опасан и за људе и за животну средину почиње да се збрињава на адекватан начин“, истакао је Сударев. Он је објаснио да инфективни отпад након третмана у постројењима постаје потпуно безопасан, дехидриран, измењеног облика и за 80 одсто смањеног волумена, као и да се потом одлаже на посебне депоније под посебним условима.

Градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић оценио је пример компаније „Ремондис Медисон“ као добар пример власничке трансформације која је довела до појаве новог инвеститора у Зрењанину, и поручио након обиласка овог погона, смештеног у Индустријској зони „Југоисток – Ечка“, да ће Град Зрењанин са своје стране бити од помоћи новим потенцијалним инвеститорима и рекао да је због тога у плану и додатно инфраструктурно опремање ове индустријске зоне.