Делегација Покрајинског секретаријата на ГИС конференцији у Сан Дијегу

Покрајински секретар за урбанизам и заштиту животне средине Владимир Галић са вршиоцима дужности помоћника у секторима за мониторинг и информациони систем животне средине и сектора за чистију производњу, обновљиве изворе енергије и одрживи развој, Ђурица Драганом и Ерцег Немањом, присуствовао је ГИС корисничкој конференцији у Сан Дијегу од 09. до 14. јула 2018. године.

Компанија „Esri“, највећи произвођач софтвера за географски информациони систем који користи 350.000 организација у свету, укључујући највеће градове, већину националних влада, компаније, и више од 7.000 факултета и универзитета, ове године је угостила преко 19.000 учесника и преко 300 компанија и институција које користе ГИС технологије.

Председник компаније „Esri“ Џек Дангермонд са својим сарадницима је на пленарној сесији упознао учеснике са новим достигнућима у ГИС технологијама и сервисима који треба да омогуће успешнији рад у будућности за све кориснике „Esri“ производа.

У одвојеним сесијама и практичним радионицама током трајања ове конференције представљене су допуне „ArcGIS“ платформе и потенцијали њене нове верзије 10.5 на којој је базиран и Геопортал а који се реализује у оквиру Покрајинског секретаријата. Инжењери који су учествовали у производњи „ArcGIS“ софтвера и његових сервиса у оквиру практичних радионица дали су смернице за коришћење сервиса на основу практичних искуства а омогућено је и интерактивно истраживање, филтрирање и коришћење просторно планских података.

Током конференције учесницима је био доступан и научни симпозијум са панел дискусијама на којем су говорили научници из подручја као што су климатске промене, одрживост, визуализација, геодезија а са циљем коришћења и анализе просторних података добијених ГИС технологијама.

Сем организованих предавања и радионица ова конференција била је изузетна прилика да се у неформалном разговору размене искуства и са другим корисницима који реализују сличне пројекте из сродних области делатности Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине.