Засађене брезе у Планковој башти у Зрењанину

Покрајински секретар за урбанизам и заштиту животне средине Владимир Галић,  градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић, заједно са својим сарадницима, и директор “Војводинашума” Роланд Кокаи данас су, у оквиру “Недеље за зеленију Војводину”, засадили саднице бреза у Планковој башти код Културног центра Зрењанина.

Секретар Галић је казао да ће АП Војводина уз помоћ “Војводинашума” и “Србијашума” засадити близу 10.000 садница – брезе, црног бора, храста и тополе, на зеленим површинама око јавних установа и објеката широм Покрајине.

– Садићемо, пре свега, у оним институцијама у којима је Покрајина оснивач, а то су у Зрењанину Општа болница, Плућна болница и Геронтолошки центар, а исто тако, уступили смо јединици локалне самоуправе 1.750 садница. Ово је најшира акција која је у последњих неколико деценија спровођена на територији Војводине – рекао је он.

Директор “Војводинашума” Роланд Кокаи нагласио је да су данас у Планковој башти засађене брезе, јер су оне отпорне на временске услове и добро подносе ниске температуре, а с друге стране атрактивног су изгледа и користе се за оплемењивање градских површина. 

– ЈП “Војводинашуме” препознало је иницијативу покрајинске Владе и донирало је 4.100 садница, а то ће чинити и убудуће свим заинтересованим групама, јер, заштита животне средине нема алтернативу, а шуме нису значајне, већ предуслов за опстанак човечанства – казао је Кокаи.

Указао је и на слабу пошумљеност у Војводини, свега седам одсто, што је знатно испод европског просека и нагласио да се мало говори о значају ветрозаштитних појасева и да би о томе требало подићи свест људи.

Захваљујући покрајинском секретару и директору “Војводинашума” што су данас издвојили време и симболично учествовали у акцији садње, градоначелник Јањић је рекао да 1.750 ових садница није само симболична, већ значајна донација. 

– Пре свега захваљум им на томе. Морам рећи и да је, поред тога, Град Зрењанин купио још 6.000 садница, претежно багрема, и то на иницијативу пчеласрких удружења и наших пчелара који траже медоносне врсте дрвећа, а заједно са њима ћемо их ускоро и садити – рекао је градоначелник. 

Подсетио је и да је током прошле године, у сарадњи са ловачким друштвима засађено око 10.000 садница у атарима града и насељених места.

Зелена недеља у АП Војводини (Нови Сад 02.12.2019, Зрењанин 04.12.2019):