Манифестација свечане доделе награда 10 година „За чистије и зеленије школе у Војводини“ за 2018/2019 годину

У оквиру Програма „За чистије и зеленије школе у Војводини“/који је покренут 2009.године/, 5. јуна 2019. године, у Сремским Карловцима је одржана десета јубиларна Манифестација свечане доделе награда најуспешнијим васпитно – образвним институцијама.

Ове године Програм је својом сарадњом окарактерисао највећи број придружених партнера : / пет секретаријата Покрајинске владе: Покрајински секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине, Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, Покрајински секретаријат за енергетику, грађевинарство и саобраћај, Покрајински секретаријат за социјалну политику, демографију и равноправност полова и Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство, као и партнери чије су активности усмерене на заштиту животне средине, Покрет горана Војводине и RECAN – фонд за рециклажу лименки, Градска управа за заштиту животне средине града Новог Сада, Секретаријат за заштиту животне средине градске управе града Београда, Општина Сремски Карловци, Јавно предузеће „Војводинашуме“, Јавно предузеће „Национални парк Фрушка гора“, Нафтна индустрија Србије и „Lafarge“ Беочинска фабрика цемента/

 што нам је као координатору овог Програма био и циљ. Зато је ове јубиларне године нагарађено 60 васпитно-образовних установа са територије АП Војводина.

 Подсекретарка покрајинског секретара за урбанизам и заштиту животне средине, као координатор Програма „За чистије и зеленије школе у Војводини“ и председник Организационог одбора Манифестације свечане доделе награда, Бранкица Табак обратила се скупу напомињујући да је препознавање важности овог Програма резултирало јачањем партнерства.

Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић је отворио скуп и нагласио да импресивне бројке говоре о томе шта је све постигнуто кроз ову акцију у протеклој деценији.

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Михаљ Њилаш нагласио је да је ова акција из године у годину јачала, како по броју учесника и уложеним средствима, тако и по броју партнера који су се придружили.

Овогодишња манифестација свечане доделе награда најуспешнијим васпитно – образовним установама организована је у сарадњи и партнерству са домаћином, општином Сремски Карловци. Председник општине Сремски Карловци, Ненад Миленковић напоменуо је да ова акција Покрајинске владе, у сарадњи са локалним самоуправама, младим нараштајима шаље поруку како и на који начин треба да се односимо према животној средини.          

У протеклих десет година на Јавни позив за учешће у реализацији Програма, одазвало се преко 70% укупног броја васпитно-образовних установа на територији АПВ, а на завршној свечаности у Сремским Карловцима присуствовало је чак 80  васпитно – образовних установа са око 900 учесника Програма.

Ове године на Јавни позив за учешће у Програму пријавило се 128 васпитно-образовних установа са територије АП Војводина. Извештаје је доставило 109 установа, а у односу на расположиви фонд за награђивање /4.200.000 динара/, награђено је 60 установа.

Захвалност на учешћу и уложеном труду у реалиацији едуковања у области заштите животне средине је овим даном упућена свим пријављеним учесницима за Програм. Јачање свести и еколошке културе је наш задатак и мисија за будућност. Ценећи значај васпитно-образовних установа, радујемо се сарадњи и у следећој школској години и позивамо да нам се пријаве у што већем броју.