Наставак реализације програма „За чистије и зеленије школе у Војводини“ са новим партнерима

 „За чистије и зеленије школе у Војводини“, програм који је пре седам година покренут са идејом да се у школама и локалним заједницама широм Војводине подигне свест и лична одговорност за бригу о животној средини, наставиће да се реализује са новим партнерима и у школској 2016/17. Програм су покренули Покрајински секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине и Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, у сарадњи са Покретом горана Војводине, а од ове године партнери су им и Покрајински секретаријат за енергетику, грађевинарство и саобраћај и RECAN – фонд за повраћај и рециклажу лименки. Сарадња ће се интензивирати у сегменту едукације у области заштите животне средине и енергетске ефикасности.

Тим поводом су данас у Покрајинској влади протокол о сарадњи на реализацији програма потписали: потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Михаљ Њилаш, покрајински секретар за енергетику, грађевинарство и саобраћај Ненад Грбић, заменик покрајинског секретара за урбанизам и заштиту животне средине Александар Андрић, председник Покрета горана Војводине Алекса Јефтић и председник Фондације за рециклажу лименки за пиће – RECAN Ненад Ђурђевић.

Потпредседник Михаљ Њилаш је истакао да je, иако је намењен васпитно-образовним установама и остварује се углавном у њима, циљ програма „За чистије и зеленије школе у Војводини“, јачање свести и дугорочно побољшање односа целокупног становништва према животној средини, стварање чистијег и зеленијег амбијента од најмлађег узраста.

„Васпитање за трајно одрживи развој није и не може бити сведено само на предавања и усвајање чињеница. Без конкретних активности и акција, у којима равноправно учествују деца, просветни радници, али и њихови родитељи, као и локална заједница, ни овај програм не би трајао већ седам година“, рекао је потпредседник Њилаш и додао да је програм до сада реализован у 373 предшколске установе, основне и средње школе, те да су додељене 222 награде за најуспешније реализоване активности.

Ненад Грбић је изразио задовољство што је секретаријат на чијем је челу постао партнер у реализацији овог програма.

„Свесни смо колико су васпитање и едукација значајни када је у питању очување животне средине, али и за остваривање оних циљева које сви заједно треба да испунимо када је у питању заштита животне средине и одрживост здраве животне средине“, рекао је секретар Грбић и додао да немамо резервну планету, те да сви заједно треба да је чувамо и сачувамо.

Подсекретарка у Покрајинском секретаријату за урбанизам и заштиту животне средине Бранкица Табак истакла да формирање еколошке културе није нимало лак задатак, због чега је програм „За чистије и зеленије школе у Војводини“ веома битан.

Она је додала да су се на овогодишњи јавни позив одазвале 84 васпитно–образовне установе, те да ће резултати избора најуспешнијих бити објављени до 5. јуна 2017. године.