Питони на Змајевим дечјим играма

Сарадњом Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине, Секторa за инспекцијске послове, П.У. Нови Сад, и Покрајинског завода за заштиту природе, дана 11.06.2017. је у центру Новог Сада у улици Змај Јовина, су заплењене две змије и то врсте Бурмански питон (Python bivittatus). Физичко лице је змије, злостављао и користио у комерцијалне сврхе тако што их је приказивао и сликао са суграђанима уз надонаду, а те змије су строго заштићена врста према важећим законским прописима Републике Србије.

Животиње су биле у доста запуштеном стању и дехидриране јер су држане у неприродним условима, тачније несавесни власник их је носио у ранцу.

Након одузимања змије су смештене у адекватне услове у прихватилишту зооврта Палић и под сталним су надзором стручних лица и ветеринарске службе зооврта Палић.

Покрајински секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине, oбавештава наше суграђане да Бурмански питони (Python bivittatus) поред тога што је строго заштићена врста у Републици Србији, могу да представљају и потецијану опасност за грађане, и молимо да се пријави сваки вид злоупотребе и злостављања строго заштићених врста.