Посета Покрајинског секретаријата италијанској регији Ломбардија

Покрајински секретар за урбанизам и заштиту животне средине Владимир Галић и саветница мр Оливиа Тешић, посетили су италијанску регију Ломбардија, у периоду 23.-25. априла 2017. године, где су учествовали на свечаном отварању сајма „Agronatura“ и посетили су регионални парк „Parco Valle Lambro“.

Представници Покрајинског секретаријата су учествовали на свечаном отварању сајма „Agronatura“, најпознатије манифестације о природној и руралној баштини која се одржавала у општини Комо (Como), са циљем повезивање институција на пољу заштите и унапређења стања животне средине и одрживог развоја, као и промовисање заштићених природних подручја Војводине. 

Покрајински секретар, Владимир Галић се обратио на свечаном отварању сајма, презентујући рад покрајинског секретаријата, стање заштићених природних подручја у АП Војводини и указао на велике потенцијале природних вредности и могућности заједничке сарадње на међународним пројектима са италијанским партнерима.

Према протоколу домаћина, организован је радни састанак покрајинског секретара Владимира Галића и представника општина Комо и Босисио Парини (Bosisio Parini), на којем су размењена мишљења о могућим аспектима сарадње у области заштите животне средине. Посебна пажња је била усмерена на сагледавању заједничких пројеката у области заштите и унапређења стања водених акумулација на подручју националног парка Фрушка Гора. Након састанка, организован је обилазак језера Алзериа (Alseria), који се налази у оквиру европске еколошке мреже Натура 2000.

Другог дана званичне посете организован је обилазак реновиране водне уставе на реци Ламбра која се улива у језеро Пусиано (Pusiano), затим обилазак еко-туристичких садржаја у регионалном парку „Parco Valle Lambro“ и центра за посетиоце (Oasi di Baggero).

Након обиласка заштићеног језера Пусиано, покрајински секретар Владимир Галић је разговарао са Maurizio Gallenda представником општине Босисио Парини (Bosisio Parini, Provincia Lecco), при чему је посебна пажња била посвећена о проширењу сарадње у области заштите и унапређења стања животне средине.