Потписан Протокол о сарадњи у реализацији Програма „За чистије и зеленије школе у Војводиниˮ

Данас је потписан Протокол о сарадњу у реализацији Програма „За чистије и зеленије школе у Војводини“, за који се у овој школској години пријавило 127 васпитно-образовних установа из Војводине, и којим ће бити обухваћени сви узрасти, од предшколског, основне и средње школе и деца са сметњама у развоју.
Ове установе ће имати могућности да путем едукативних и креативних радионица, уређењем и озелењавањем самих установа, прикупљањем амбалаже за рециклажу, увођењем нових концепата еколошке едукације, допринесу развијању активних метода учења у области заштите животне средине и енергетске ефикасности.
У протеклих 10 година овог програма, на јавне позиве за учешће у њему, одазвало се преко 70 одсто васпитно-образовних установа на територији АП Војводине, са више хиљада деце, ученика и наставног особља.
Ове године, програму „За чистије и зеленије школе у Војводини“ придружили су се нови потписници. Протокол су потписали: пет Покрајинских секретаријата, Град Нови Сад, Град Београд, Сремски Карловци, ЈП „Војводинашуме“ и ЈП „Национални парк Фрушка гора“, као и RECAN – фонд за рециклажу лименки, Покрет горана Војводине, Нафтна индустрија Србије и Lafarge Беочинска фабрика цемента.
Покрајински секретар за енергетику, грађевинарство и саобраћај Ненад Грбић је рекао да је највредније у овом тренутку што за протеклих 10 година имамо преко 70 одсто установа активних у овом програму.
„Приоритет је бити пример најмлађима, за стицање добрих навика, еколошке и енергетске културе, да их упутимо шта значи солидарност, толеранција и брига о животној средини“, изјавио је Грбић.
Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић је истакао значај овог програма, који треба да допринесе јачању и подизању свести, пре свега код деце у предшколским установама, основним и средњим школама, указавши да они заправо и јесу носиоци развоја друштва у будућности, па тако и очувања животне средине.
„Покрајински секретаријат за пољопривреду се чврсто определио да од ове године подржи овај заједнички пројекат, у оквиру којег јачање партнерстава чини један велики искорак. Додатни квалитет овом пројекту јесте и учешће невладиног сектора и удружења грађана с једне стране, и с друге стране привредних субјеката“, истакао је др Радојевић и додао да је уверен да ће својим учешћем у пројекту, ресорни секретаријат дати значајан допринос кроз заједничку сарадњу са локалним самоуправама и успешно допринети зеленијем и чистијем простору у васпитно образовним установама.
Заменик покрајинског секретара за образовање, прописе, управу и националне мањине ‒ националне заједнице Милан Ковачевић указао је да је у процесу образовања, чак од предшколског узраста, важно децу учити да чувају природу и своју животну средину.
Подсекретар у Покрајинском секретаријату за урбанизам и заштиту животне средине Бранкица Табак, изразила је задовољство што се сваке године, препознавши његову важност, програму придружују нови партнери. Она је истакла да је његов циљ да се у обухваћеним школам,а едукацијом деце у области заштите животне средине, укаже на значај природе и колико је важна за наше здравље и опстанак.
„Програм завршавамо тако што децу наградимо даном у природи, далеко од телефона, електронских справа што је брига сваког родитеља данас, и при том су у континуитету едуковани и сами су учествовали у очувању природе“, казала је Бранкица Табак.