Презентација Програма „За чистије и зеленије школе у Војводини“

У оквиру манифестације „Новосадска јесен“, у Спортско-пословном центру „Војводина“, Покрајински секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине, Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, Покрајински секретаријат за енергетику, грађевинарство и саобраћај, Покрајински секретаријат за социјалну политику, демографију и равноправност полова, Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство у сарадњи са Покретом горана Војводине и RECAN – фондом за рециклажу лименки организовали су презентацију програма „За чистије и зеленије школе у Војводини“ за школску 2018/2019. годину. Јавним позивом, расписаним 10. октобра 2018. године, започет је десети јубиларни циклус Програма „За чистије и зеленије школе у Војводини“, а  ова презентација је уједно означила почетак обележавања 10 година успешне, континуиране реализације Програма.  

У уводном делу скупа, истичући значај програма „За чистије и зеленије школе у Војводини“, поздравним речима обратили су се др Милка Будаков, заменица покрајинког секретара за социјалну политику, демографију и равноправност полова, Бранкица Табак, подсекретарка покрајинског секретара за урбанизам и заштиту животне средине, Славољуб Арсенијевић, помоћник покрајинског секретара за енергетику, градитељство и саобраћај, Саша Стевановић, помоћник покрајинског секретара за пољопривреду, водопривреду и шумарство и Ђерђи Ердег, сарадник за образовање на језицима националних мањина – националних заједница у Покрајинском секретаријату за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице. Испред Министарства заштите животне средине, које је подржало Пројекат Покрета горана Новог Сада презентованог на скупу, обратио се Радислав Момиров, испред RECAN – фонда за рециклажу лименки Немања Коматовић, а спред домаћина, Покрета горана, Алекса Јефтић.

Са жељом да се чују искуства деце и присутних координатора у оквиру програма „За чистије и зеленије школе у Војводини, подсекретарка Бранкица Табак је отворила интерактивну комуникацију са учесницима скупа. Деца, васпитачи и наставници изразили су велико задовољство поводом учешћа у програму „За чистије и зеленије школе у Војводини“ и показали огромну жељу да наставе са реализацијом планираних активности у оквиру овог Програма.

Након завршетка уводног дела скупа, кроз представљање Јавног позива, учесници су имали прилику да се упознају са новинама у Програму „За чистије и зеленије школе у Војводини“ у школској 2018/2019. години. Након тога, награђене васпитно-образовне институције су кроз презентовање досадашњих активности поделиле своја искуства са присутнима. Учесници су добили информације и о рециклажи лименки, као и о приручницима и реквизитима за едукацију у природи под називом „Чаролија шуме, Водена авантура и Магична ливада“.

Скупу су присуствовали представници 8 предшколских установа, 16 основних школа, 9 средњих школа и 2 основне и средње школе за децу са сметњама у развоју и инвалидитетом.