Јавно слушање на тему „квалитет ваздуха у Србији“ у Дому Народне скупштине Републике Србије,

У Дому Народне скупштине Републике Србије 10. фебруара 2020. године одржано је Јавно слушање Одбора за заштиту животне средине, чија се тема односи на квалитет ваздуха у Србији.

Ово слушање је отворила Маја Гојковић, председница Народне скупштине и Одбора за заштиту животне средине, Андреа Орицио, шеф Мисије ОЕБС у Србији, Горан Триван, министар заштите животне средине и Горан Весић, заменик градоначелника Београда.

А, говорили су и Миленко Јовановић из Агенције за заштиту животне средине, Урош Ракић из Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, Драган Ђурица, в.д. помоћника покрајинског секретара за урбанизам и заштиту животне средине и проф. др Александар Јововић са Машинског факултета.

В. Д. помоћника покрајинског секретара говорио је у свом излагању о стању квалитета ваздуха у АПВ, локалној мрежи аутоматских станица којом управља Покрајински секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине и том приликом истакао све оне активности које је Покрајински секретаријат предузео у циљу унапређења мониторинга у минулом периоду што је један од предуслова за квалитетно извештавање, даље акције и мере које доприносе смањењу аерозагађења. Такође, осврнуо се и на проблеме у мањку капацитета и информација када је у питању заштита ваздуха а поготово на нивоу јединица локалних самоуправа и рекао да је циљ да у наредном периоду буду едуковане и оснажене управо општине и градови у АПВ како би имали што квалитетније податке неопходне за оцену квалитета ваздуха.

После излагања свих говорника, уследила је двочасовна дискусија на ову тему.